Kennisplatform voor het noorden

LocalGroningen komt met baanbrekende Autoroute Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg

Geplaatst op 23 september 2022
LocalGroningen komt met baanbrekende Autoroute Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg

Uitgerekend onder dit oeroude stukje Groningen – het gebied Fivelingo – is eind jaren ’50 vorige eeuw één van de allergrootste gasvelden van de wereld gevonden. Sinds die vondst hebben mensen in het land én in het buitenland er in de winter warm bij kunnen zitten, konden fabrieken voluit draaien, is de economie op stoom gebleven. Het kent geen twijfel: het Groningse gas heeft een enorme positieve impact gehad voor burgers en bedrijven. Helaas voor de Groningers: ‘niet alleen de lusten, wel veel lasten’.

Relatief weinig mensen in Nederland kennen echter de ware charmes van het gebied. Lees je over dorpjes als bijv. Zeerijp, Loppersum, Krewerd, Huizinge, dan gaat het over de zoveelste aardbeving. Getoonde beelden zijn die van huizen met stutten en scheuren. De route “Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg” laat je kennismaken met een aantal van deze wierden en dorpjes. Slingerend door het Fivelingo-gebied reis je in korte tijd van een paar eeuwen terug naar een Groningen met blik op de toekomst –‘Het wierdenland aan de stroomsnelweg’, want bovengronds worden de pittoreske wierdendorpjes inmiddels in een web gesponnen van hoogspanningskabels op heel hoge stroompalen.

De route vertelt over de enorme gevolgen van de gaswinning én de nieuwe stroomsnelweg voor de dorpjes en de bewoners, en laat het op locaties zien. De rode lijn door de route toont echter de veerkracht van de Groningers: “Kop d’r veur en wie goan deur”!

Energietransitie

Al eeuwenlang toont de Groninger een pioniersgeest, een mentaliteit van ‘met mekaar’ stapje voor stapje en stug doorgaan. Deze mentaliteit zien we ook nu weer terug. Grensverleggende innovaties in landbouw, vooroplopen in energietransitie, groene en duurzame chemie, bouwkunde, hightech-digitalisering enz., enz. Voor een groene en leefbare toekomst moet je in Groningen zijn. De autoroute eindigt daarom op een plek waar historie én toekomst elkaar fysiek raken, elkaar versterken. Waar je wordt geïnspireerd verder in de toekomst te kijken. Dat is bij het kunstwerk de Hemelpoort op de Noordkaap – het noordelijkste puntje van het vasteland.

De startlocatie van de route is Brasserie Meer in Loppersum. Daar kun je een routeboek ophalen en eventueel een heerlijke lunch nuttigen alvorens de route te rijden. Vanaf hier kun je vanaf zaterdag 24 september de route rijden. Voor de eerste 100 routerijders is er een leuke goodiebag, samengesteld met producten en aanbiedingen van lokale bedrijven en partners.

LocalGroningen

De route is samengesteld door LocalGroningen in samenwerking met Reinalda Start, mede-auteur van ‘De Gaskolonie’. In de goodiebag zit een kortingsbon voor dit boek, voor nog meer achtergronden over de gaswinning. De route “Fivelingo: ’t wierdenland aan de stroomsnelweg” is nu te boeken. Kijk voor informatie op de website https://www.localgroningen.nl

De route kan individueel of met groepen gereden worden.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord