Kennisplatform voor het noorden

Lezing over Pompeï en Herculaneum in Drents Museum

Geplaatst op 7 maart 2023
Lezing over Pompeï en Herculaneum in Drents Museum

Op zondag 19 maart geeft Bastiaan Steffens in het Drents Museum een lezing over Pompeï en Herculaneum. Steffens is conservator archeologie en samensteller van de grote archeologische tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum. In zijn lezing vertelt hij hoe in de klassieke oudheid tegen schoonheid wordt aangekeken. Ook vergelijkt hij het met hoe wij dat nu doen. Steffens illustreert zijn verhaal met voorbeelden uit de tentoonstelling. De lezing is van 12.00 tot 13.00 uur. Kaarten (€ 6, exclusief museumentree) zijn te bestellen via drentsmuseum.nl/lezing.  

In het jaar 79 na Christus werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano. Voor de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum haalde het Drents Museum de topstukken naar Nederland.

Schoonheid

In de tentoonstelling staan het leven vóór de vulkaanuitbarsting centraal, en de schoonheid waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals kostbare sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee ze hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte. Sterven in schoonheid is nog te zien tot en met zondag 26 maart 2023.

Foto: Sake Elzinga 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord