Leerwerkbedrijf Wedeka pakt op wat anderen niet kunnen

4 januari 2019 Economie

Met bijna 1.800 medewerkers is Wedeka in Stadskanaal een relatief groot sw-bedrijf. Too big to fail, maar toch druk bezig om de bakens te verzetten richting leerwerkbedrijf. Zo blijft Wedeka een sterke speler in de regio.

28 werksoorten
In 2017 bestond Wedeka (klemtoon op de tweede lettergreep) zestig jaar. Het sw-bedrijf biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk in de beschutte omgeving van een van haar vestigingen. ‘We zijn een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn, en het voormalige Menterwolde en Vlagtwedde, die beide zijn opgegaan in nieuwe gemeenten’, vertelt directeur Grietje Kalfsbeek. ‘We hebben 1.700 sw-medewerkers aan het werk plus 80 ambtenaren. We bieden 28 werksoorten aan, waarvan de meeste arbeidsplaatsen zijn gerealiseerd in de vestigingen Inpak, Groen, Metaal, Elektronica, Hout, Schoonmaak en Kringloopwinkel.’

De afdelingen Inpak hebben grote en kleine opdrachtgevers; bekende namen zijn Beiersdorf, Praxis en Rituals, waarmee onlangs een vijfjarig contract is gesloten. Gemeenten en een aantal grote bedrijven zijn de belangrijkste opdrachtgevers voor Groen, terwijl Metaal en Elektronica deelproducten leveren voor industriële bedrijven in de regio. De vestiging Hout in Ter Apel levert onder meer de bekende wandsystemen, die we in menige woning in Noord-Nederland zien, naast de nieuwe stellingen in de winkels van Casa, dat tot voor kort Xenos heette. Daarnaast worden er houten bruggetjes en beschoeiingen gemaakt voor weg- en waterbouwkundige projecten. Schoonmaak is in vele branches actief en de drie Kringloopwinkels staan in Stadskanaal, Veendam en Ter Apel.

Vier maal winst
Sinds de invoering van de Participatiewet, enkele jaren geleden, stromen geen nieuwe mensen meer in in de sw-bedrijven. Wedeka is na een mislukte fusiepoging met Synergon uit Winschoten op dit moment druk doende om als zelfstandig sw-bedrijf verder te gaan, met een focus op leerwerkbedrijf. ’We hebben alle werksoorten in huis en ook de benodigde werkbegeleiders. We zijn dan ook als geen ander prima in staat om mensen te leren werken en vakvaardigheden aan te leren. Dat doen we aan de hand van zogenoemde “praktijkverklaringen”, die we als erkend werkleerbedrijf mogen uitreiken aan mensen, die de vaardigheden beheersen en er aan toe zijn om uit te stromen naar betaald werk.’

Wedeka recruteert zijn kandidaten bij de aangesloten gemeenten Veendam en Stadskanaal. ‘Samen met de gemeentelijke Trainings- en Diagnostische Centra hebben we een pilot gestart, waarbij we in de vestigingen Hout, Kringloop/Logistiek en Schoonmaak 12, in totaal dus 36, mensen plaatsen vanuit een bijstandsachtergrond. De pilot Metaal zal zich richten op statushouders en in een later stadium van start gaan. Ze gaan dan een half jaar met behoud van hun uitkering aan de slag en daarna nog een half jaar op basis van een arbeidscontract. Het proefjaar mag maximaal een half jaar uitlopen, bijvoorbeeld als mensen wat langer nodig hebben om aan een werkritme te wennen. Ons doel is om uiteindelijk de helft aan een betaalde baan te helpen.’

Op basis van ervaring, opleiding, vaardigheden, geschiktheid en ambitie maken de kandidaten dan zelf hun e-portfolio’s, aan de hand waarvan ze “naar buiten” worden begeleid.

Tijdens en na het proefproject wordt intensief geëvalueerd. Kalfsbeek rekent erop, dat het project volgend jaar wordt voortgezet. ‘ Het is vier maal winst. Op de eerste plaats voor de mensen, die de kans krijgen om via betaald werk mee te doen en erbij te horen. Daarnaast voor de gemeenten, die hun bijstandsuitgaven zien dalen. Ook voor ons, omdat we er veel energie van krijgen om verder te vernieuwen en ontwikkelen. En ten slotte voor de bedrijven in de regio, die goed opgeleide en betrokken medewerkers op een presenteerblaadje krijgen aangeboden.’ Inderdaad: hoe mooi wil je het hebben?

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord