Kennisplatform voor het noorden

ITBB GROUP groeit door na overname Vredenburg Installatietechniek

Geplaatst op 17 oktober 2023
ITBB GROUP groeit door na overname Vredenburg Installatietechniek

De betrokkenheid van een kleine onderneming gecombineerd met de professionaliteit van een grote organisatie: dat is het concept van de ITBB Group. De recente overname van Vredenburg Installatietechniek in Steenwijk past goed binnen deze visie, waarmee de groei van de afgelopen jaren verder wordt doorgezet, aldus algemeen directeur Jelle Boorsma van de ITBB Group.

Met de overname van Vredenburg installatietechniek groeit ITBB – dat staat voor Installatie Technisch Bureau Boorsma – uit tot het grootste zelfstandige familiebedrijf in de installatiesector in Noord-Nederland. “We zijn in 1996 begonnen in Heerenveen. De centrale ligging met goede logistieke mogelijkheden aan de A7, maakten van Heerenveen de ‘place to be’. Daarnaast hebben we vestigingen in Groningen, Zwolle en nu ook in Steenwijk. Ons bedrijf telt daarmee 230 medewerkers en we zijn uitgegroeid tot een toonaangevend advies-, ingenieurs- en installatietechnisch bureau in Nederland.”

In een snel veranderende wereld waarin technische innovaties elkaar in een rap tempo opvolgen en de energietransitie voor technische uitdagingen zorgt, wordt schaalgrootte belangrijk. “Begin dit jaar presenteerde ik mijn visie en onze vijfjarige doelstelling waarin de ambitie is beschreven om in de komende vijf jaar de organisatie te verdubbelen. Het streven is om in 2028 circa zes vestigingen te hebben met rond de 400 medewerkers. We willen naar een omzet van 100 miljoen per jaar. Nu realiseren we nog een omzet van rond de 50 miljoen euro per jaar. We zitten al met een vestiging in Zwolle, maar we willen daar nog versterking aan toevoegen en nog wat verder naar het midden van het land zakken”, zo verwoordt Boorsma de toekomstplannen van ITBB.

De toenemende schaalgrootte stelt ITBB in staat om ‘successen te stapelen’, zo gaat de algemeen directeur verder. “Met meer omvang en capaciteit zorgen we ervoor dat al die noodzakelijke innovaties economisch haalbaar worden. Alle klanten en medewerkers van de bedrijfsonderdelen van de ITBB Group profiteren van die groei. Door meer omvang is meer draagkracht en financiële ruimte voor innovaties. Het investeren in logistieke processen en efficiëntie met de juiste software tools gecombineerd met gerichte training aan onze medewerkers brengen nieuwe Toppers uit de branche naar ITBB om samen te bouwen aan de toekomst. Door de omvang en het uitwisselen van kennis kwaliteit, ervaringen, deskundigheid, automatisering en menskracht levert dit ons meer slagkracht op om onze klanten te bedienen.”

Gebouw met een visie

“Wij laten een gebouw leven”, zo omschrijft Boorsma de werkzaamheden van de ITBB Group. “We hebben als bedrijf alle disciplines in huis om gebouwen te voorzien van eenvoudige tot de meest innovatieve systeeminstallaties, waardoor het gebouw aan alle comforteisen en regelgeving voldoet en het goed leven, werken, produceren of bijvoorbeeld opereren is binnen de muren.”

Het advies- ingenieurs- en installatiebedrijf is groot geworden in de zorgsector en ITBB is nog steeds de huisinstallateur van het UMCG, het MCL, Noorderbreedte, Philadelphia Zorg, Patyna en tientallen zorginstellingen in de bovenkant van Nederland. Het werkveld heeft zich in de loop der jaren uitgebreid en ITBB is ondertussen gespecialiseerd in het adviseren, ontwerpen en realiseren van elektrotechniek, klimaattechniek, sanitaire technieken, gebouwbeheerinstallaties en energiemanagementsystemen in utiliteitswerken, de seriematige woningbouw, service- en onderhoud management, meet- en regeltechniek en zon-energiesystemen. ITBB Ingenieurs en Adviesbureau is specialist op het gebied van constructiewerken voor stalen kunstwerken, bruggenbouw en de ontwikkeling van speciaal handling machines. Het bedrijf is verder specialist op het gebied van equipment settings en het leveren en monteren van verbindend leidingwerk.

Visie

Als ondernemer is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben, dat is altijd het standpunt geweest van oprichter Jelle Boorsma van ITBB. Al sinds de oprichting houdt de algemeen directeur zich bezig met hoe hij zijn onderneming beter en efficiënter kan laten presteren. Volgens hem ligt er elke dag weer een wereld aan kansen en uitdagingen te wachten, je moet ze alleen zien en er wat mee doen. In dat laatste heeft ITBB zich in de afgelopen 27 jaar een ware meester getoond door uitdagingen eerst grondig te analyseren, dan de oplossing klein en overzichtelijk te maken om van daaruit te standaardiseren. Met deze werkwijze is in de praktijk geen opdracht te groot of te complex. Bijna op dezelfde manier heeft Jelle Boorsma ITBB ingericht. Overzichtelijke business-units die specialist zijn op hun vakgebied en die samen elke klus kunnen klaren. De werkwijze van ITBB is al die jaren hetzelfde gebleven, waardoor het een hoge constante kwaliteit kan waarborgen. “De matrix van het bedrijf is dat we werken met één centrale backoffice, waar binnen onze specialisten de financiële administratie, personeel en organisatie, veiligheid, gezondheid en milieu, risicomanagement, kwaliteiten procesbeheer, ICT en juridische zaken beheren. Onze projectteams, die onder leiding staan van managers, maken gebruik van deze diensten. Ieder projectteam heeft zijn eigen specialisatie en kan apart worden ingezet, maar ook samen. De flexibiliteit van specialisten met de compleetheid van de groep. Dat is het DNA van ITBB. Het grote voordeel voor onze klanten is dat ze te maken hebben met één aannemer, die alle disciplines in huis heeft. En daar zijn er maar weinig van.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord