Instrumentmakerij Meprof Hoogeveen: Niet maakbaar bestaat niet

29 juli 2020 Economie

Als we het modern ingerichte bedrijfspand van instrumentmakerij Meprof in Hoogeveen binnenstappen, valt ons oog meteen op de indrukwekkende vitrinekasten met producten die door het bedrijf gemaakt zijn. De meest uiteenlopende vormen, stuk voor stuk kunstwerkjes van kunststof en/of metaal. “Ja, we moeten de kasten eens herinrichten, er komt steeds meer bij”, merkt eigenaar Willem van Olst in het voorbijgaan nuchter op.

Achter elk prototype schuilt wel een verhaal. Een verhaal van een probleem en een oplossing. En het verhaal van de gedrevenheid van Van Olst en zijn team om tot die oplossing te komen. ‘Niet maakbaar bestaat niet’, is het credo.

“We moesten laatst voor een medisch instituut in Polen een oplossing verzinnen voor een antibiotica-resistentie test. Ze kwamen er met hun eigen machines niet uit. Binnen drie dagen hadden we de oplossing op tafel liggen. Experts bekeken het prototype van alle kanten en vroegen zich af: ‘Hoe heb je dat gemaakt? Dat kan gewoon niet.’ Nou, het kon dus wel. Waar anderen stoppen, gaan wij verder”, betogen Van Olst en medewerker Jarno Slagter, die vaak en graag met elkaar brainstormen om voor elk fijnmechanisch vraagstuk een oplossing te verzinnen. “En dat houdt niet op bij de deur van ons bedrijf. De beste oplossingen komen vaak thuis, in de verloren uurtjes. Ook hebben we altijd een notitieblok in de aanslag, om ingevingen meteen vast te leggen.”

Automatisering met robotica
Elke vondst wordt vervolgens met behulp van een state of the art machinepark en een geconditioneerde productieruimte omgetoverd tot een gewenst product. Daarbij maakt Meprof gebruik van geavanceerde computergestuurde machines, vol met robotica. Waardoor elk product nauwgezet voldoet aan alle gecertificeerde eisen van de diverse branches. Kwaliteit staat voorop bij het bedrijf. Ook worden kleinere en middelgrote series geproduceerd, waarbij het onbemande productieproces – bij serieproductie – dag en nacht via een camerasysteem in de gaten kan worden gehouden.

Deeltjesversneller
Dankzij deze gedreven werkwijze staat Meprof bekend als dé creatieve en hoogwaardige instrumentenmaker voor bedrijven in onder meer de medische sector, de voedingsmiddelenindustrie en lucht- en ruimtevaart, in heel Europa en ook de VS. Grote namen. Zo vinden we de in Hoogeveen vervaardigde producten – of afgeleiden van prototypes – terug in onder meer de deeltjesversneller van CERN, maar ook in enorme landbouwmachines in de VS en in laboratoria en operatiekamers van ziekenhuizen en farmaceutische concerns.

Innovaties
En dat alles zonder veel reclame te maken; bedrijven komen via-via terecht bij Meprof. Opgericht in 2000 door Willem van Olst, die sinds 1985 als instrumentenmaker actief is. “Onze naam gaat van mond tot mond. Meprof wil op die manier gestaag verder groeien, waarbij het wel van groot belang is dat we onze kwaliteit op hoog niveau kunnen handhaven.” En die hoge kwaliteit zetten Van Olst en zijn team vanuit Hoogeveen ook graag in voor het midden- en kleinbedrijf in de regio, bijvoorbeeld als het gaat om het ontwikkelen van innovaties. Meprof kan zelfs helpen met de bijbehorende procedures voor innovatiesubsidies.

Er zijn in de afgelopen twintig jaar al veel bijzondere innovaties uit de werkplaats van Meprof gerold, zij het dat de eer vaak naar de klant gaat of naar de samensteller. Maar dat is in mindere mate een issue voor Van Olst. “Wij zijn tevreden als onze klant tevreden is en de oplossing voor het probleem gevonden is. Zodat we meteen weer aan de slag kunnen met het bedenken van een oplossing voor een nieuw probleem. Dat is onze dagelijkse missie en dat blijven we met enthousiasme doen.”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord