Infra-hart Bureau Schmidt klopt ook in Groningen

4 januari 2019 Economie

Als de vestiging van Bureau Schmidt in Groningen net zo groot wordt als die in Leeuwarden, is Arjan Cappon heel tevreden. In maart opende het bureau voor projectmanagement, infra-advies en engineering een kantoor aan het Winschoterdiep. Daar heerst een opgewekte, actieve sfeer.

Zes specialisten werken vanuit Groningen aan projecten voor opdrachtgevers in – met name – Groningen en Drenthe. Arjan Cappon is sinds februari projectmanager bij Bureau Schmidt. Hij werkt deels vanuit Groningen en deels gedetacheerd bij gemeente Eemsmond. “We werken vrijwel allemaal bij opdrachtgevers, maar niet meer dan twee of drie dagen per week. Zo blijven we ons onderdeel voelen van Bureau Schmidt. Door die saamhorigheid is de bereidheid groot om bijvoorbeeld een collega met een deadline te helpen.”

In Friesland is Bureau Schmidt een gevestigde naam en werken ongeveer 25 mensen voor het infrabureau. “Zes jaar geleden is Roald Schmidt alleen begonnen. In een paar jaar is het bedrijf behoorlijk gegroeid. Als we datzelfde hier in Groningen voor elkaar kunnen krijgen, zijn we erg blij.” De menselijke maat is belangrijk bij Bureau Schmidt, heel groot worden hoeft dan ook niet. “Wij bewaken onze identiteit: we zijn een echt mensen-mensenbedrijf. Natuurlijk is commercie belangrijk, maar wij werken niet louter kostengestuurd. Als je mensen voorop stelt, lever je kwaliteit en dat is belangrijker dan het behalen van maximale winst.”

Civiele infraprojecten
Bureau Schmidt gaat zorgvuldig te werk bij het aannemen van projecten. “Als wij een offerte willen uitbrengen, voeren we eerst een inventarisatie op locatie uit: wat is de huidige situatie? Daarna stellen we de offerte op. De indrukken van de eerdere inventarisatie nemen we mee naar het startoverleg, zodat we gericht vragen kunnen stellen. Vervolgens spreken we verwachtingen over en weer uit.” Die opdrachten vallen in een enorm breed scala van diensten. “Het gaat wel louter om civiele infraprojecten, zowel bovengronds als ondergronds. Denk aan bijvoorbeeld asfalt en riolering. Maar gemeenten adviseren over bijvoorbeeld kunstgras doen we ook. Ons aanbod varieert van advisering en contractvoorbereiding tot aanbesteding en begeleiding bij de uitvoering. Naast deze werkzaamheden worden we vanuit Bureau Schmidt ook bij opdrachtgevers ingezet als Contract- of Omgevingsmanager bij grotere en complexere projecten. We doen dit allemaal samen met de Opdrachtgever, Opdrachtnemer en Omgeving. Zo proberen we eenieder maximaal te ontzorgen.”

Creatief brein
Arjan Cappon weet waar hij over praat. “Ik kom uit de sector, bij een ander bureau vandaan. Ik ben blij dat ik deze stap gemaakt heb, deze nieuwe uitdaging bevalt mij goed.” Een uitdaging is het wel, want zowel projecten binnenhalen als geschikte mensen is een sinecure. “Het is het kip-ei-verhaal: haal je eerst specialisten binnen zodat je vele soorten projecten kunt doen, of haal je zoveel mogelijk projecten binnen zodat je die mensen uitdagend werk kunt bieden?”
In bijvoorbeeld een bouwteamconstructie kan Bureau Schmidt ook de ontwerpende partij zijn. “Dan trekken we vanaf het begin op met de opdrachtgever. Daarvoor heb je niet alleen techneuten nodig, maar ook verkeerskundige en andere specialisten, zoals planologen en constructeurs. En vooral: mensen met een creatief brein, die out of the box denken.” Schmidt ‘Groningen’ neemt niet zomaar mensen en projecten aan. “Een tikkeltje eigenwijs zijn we wel, we durven risico’s te nemen.”

De Grote Vijf

Die formule werkt. In de branche zijn een handvol grote bureaus actief, die vaak grote projecten gegund krijgen. Deze ‘Grote Vijf’ voelen inmiddels de adem van Bureau Schmidt in hun nek. “Wij hebben genoeg vertrouwen in ons kunnen om óók op die projecten af te gaan. Als we nét niet in de top vijf staan, maar wel op nummer zes of zeven, dan zijn we al goed bezig. Wij zijn een partij om rekening mee te houden.”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord