Kennisplatform voor het noorden

In Oldambt steeg het aantal zonnepanelen het snelst van heel Nederland

Geplaatst op 18 november 2022
In Oldambt steeg het aantal zonnepanelen het snelst van heel Nederland

Nergens in Nederland nam het aantal zonnepanelen per huishouden de afgelopen vijf jaar zo snel toe als in de gemeente Oldambt. Hier hadden huishoudens in 2021 liefst 8,4 keer zoveel zonnepanelen op hun dak dan in 2016. Dat is extra opmerkelijk omdat de provincie Groningen juist onder het landelijk gemiddelde scoort. Met name de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Midden-Groningen blijven flink achter. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-cijfers.

In Oldambt had een huishouden in 2016 gemiddeld nog 0,39 zonnepanelen. In 2021 is dit gestegen tot gemiddeld 3,27 panelen per huishouden. Na Oldambt volgen Veendam, Pekela en Westerkwartier. Hier steeg het aantal zonnepanelen met respectievelijk een factor 7,3, 5,4 en 4,8 in vijf jaar tijd. In Het Hogeland, dat de rijen sluit, gaat het om een factor 1,9. Alsnog een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden, maar wel aanzienlijk minder sterk dan in de rest van de provincie. Het gemiddelde van alle Groningse gemeenten is 3,2.

Meeste zonnepanelen in Westerkwartier

In absolute zin hebben woningen in de gemeente Westerkwartier de meeste zonnepanelen: gemiddeld 3,54 per huishouden. In 2016 was juist Het Hogeland nog koploper. Daar heeft de ontwikkeling sindsdien dus wat stilgestaan. In de gemeente Groningen kom je in absolute zin de minste zonnepanelen tegen. Dat komt dan weer doordat de Groningse hoofdstad vergeleken met de rest van de provincie veel appartementen kent, waarbij bewoners logischerwijs geen eigen dak hebben om stroom mee op te kunnen wekken.

Grote regionale verschillen

In heel Nederland nam de populariteit van zonnepanelen de afgelopen jaren een enorme vlucht. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen de verschillende regio’s. Zo valt op dat de toename van zonnepanelen in het Noordoosten en Zeeland wat tegenvalt ten opzichte van de rest van Nederland. Noord-Brabant doet het daarentegen juist uitzonderlijk goed. Hier nam het aantal panelen per huishouden toe van 0,42 in 2016 naar 2,28 in 2021 (keer 5,4 dus). Dat lijkt volgens Zonneplan te maken te hebben met een combi van een relatief hoog gemiddeld inkomen en relatief weinig hoogbouw ten opzichte van de Randstad.

Terugverdientijd zonnepanelen

De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen. Volgens het CBS betaalt een gemiddeld huishouden momenteel 73 cent per kilowattuur (kWh). Bij een jaarlijks verbruik van 2500 kWh bespaar je daarmee zo’n 1800 euro op jaarbasis wanneer je zonnepanelen laat installeren. Die investering van drie à vierduizend euro verdien je in de huidige situatie dus al binnen twee tot drie jaar terug.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord