Kennisplatform voor het noorden

Hoge gasprijs doet organisatie 45ste Hel van het Noorden hopen op Indian Summer

Geplaatst op 21 november 2022
Hoge gasprijs doet organisatie 45ste Hel van het Noorden hopen op Indian Summer

Op zondag 27 november organiseert de Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ de 45ste editie van de Hel van het Noorden. Waar de organisatie vorig jaar nog hoopte op Siberische toestanden is zij nu een totaal andere mening toebedeeld. Door de torenhoge energieprijzen waar Nederland onder gebukt gaat hoopt de organisatie op zomerse taferelen of anders in ieder geval een Indian Summer. Dit uit solidariteit naar de mede studenten die net als de rest van Nederland te maken hebben met hogere kosten. Of dat realistisch is, is nog maar de vraag. De Hel doet menig roeier toch even slikken. De meestal barre omstandigheden in combinatie met de afstand maken dit tot een unieke wedstrijd. Eerst moeten de roeiers tien kilometer lang oproeien om vervolgens zes kilometer lang alles te geven. Als kers op de taart mag de roeier daarna ook nog vier kilometer uitroeien. Kortom, een grimmige tocht. Een zonnetje zou dit jaar de boel aanzienlijk opvrolijken.

De Hel van het Noorden vindt haar oorsprong in een timetrial die voor het eerst werd georganiseerd in 1975 op het van Starkenborghkanaal door G.S.R. ‘Aegir’. 45 edities verder verwelkomt Aegir elk jaar ongeveer 350 roeiers in het Hoge Noorden. In 1988 is de wedstrijd verplaatst naar het Eemskanaal, waar de wedstrijd nog steeds wordt verroeid.

Het zijn de ‘helse’ omstandigheden die de nationale en zelfs internationale toproeiers naar Groningen brengen. Roeivrienden en -vriendinnen hebben ontzag voor de deelnemers die meedoen aan deze wedstrijd.

De wedstrijd is in 1983, 1993, 2011, 2012 en in 2015 zelfs (gedeeltelijk) afgelast wegens harde wind en vorst. De inschrijving sluit op 23 november a.s. De wedstrijd kan ook dit jaar weer worden gevolgd via een video livestream.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord