Kennisplatform voor het noorden

Henk Helmantel – Meesterschilder

Geplaatst op 18 november 2020
Henk Helmantel

De wereld van Henk Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. Liefhebbers van zijn werk kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in Drenthe. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in het Drents Museum in Assen het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal.

Henk Helmantel (Westeremden, 1945) wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme. In het buitenland is zijn werk onder meer tentoongesteld in de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Indonesië en recent nog in Taiwan. Helmantel woont en werkt in het Noord-Groningse wierdedorp Westeremden. Zijn expositieruimte De Weem in Westeremden trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

In de grote tentoonstellingszaal presenteert het Drents Museum circa zeventig schilderijen van de kunstschilder. Van vroeg tot recent werk. Aan de hand van zijn stillevens en kerkinterieurs, aangevuld met enkele zelfportretten, wordt het kunstenaarschap van Helmantel uitgediept. Extra verdieping ervaart de bezoeker doordat Helmantels inspiratiebronnen nader belicht worden. Dit zijn enerzijds beeldende kunstenaars die hem beïnvloed hebben en anderzijds objecten uit Helmantels persoonlijke collectie die in zijn stillevens figureren.

In de tentoonstelling is er ook aandacht voor de kunstbeleving van Helmantels werk. Zo kun je als bezoeker de schilderijen in alle rust bekijken, bijpassende muziek beluisteren en je in de aangereikte kijktips verdiepen. Actief aan de slag gaan, kan ook door zelf te tekenen tussen de kunstwerken.

Als aanvulling op Henk Helmantel – Meesterschilder presenteert Collectie Harms Rolde – als hoofdsponsor van de tentoonstelling – een verzameling van het werk van Helmantel op Hof van Saksen in het Drentse Nooitgedacht.

Foto: Sake Elzinga

Henk Helmantel, Het meest Hollandse stilleven, 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited, Tolbert

 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord