Kennisplatform voor het noorden

Hands on bij arbeidsrecht

Geplaatst op 27 april 2021
Hands on bij arbeidsrecht

Ontslagrecht, vragen over langdurige arbeidsongeschiktheid of over een ziekmelding waarbij twijfels zijn over de oprechtheid ervan. Het is een greep uit de arbeidsrechtelijke kwesties waar ondernemers mee kunnen worstelen, zegt Peter Raven. En waarvoor ze aankloppen bij zijn Kenniscentrum Arbeidsrecht (KCA). “Wij staan ondernemers bij als een soort externe HR-afdeling en adviseren hen over de beste juridische route bij personele vraagstukken.”

Vraag Raven naar zijn manier van werken en hij zegt: “We zijn praktisch en laagdrempelig. Dat betekent dat we een gratis intakegesprek doen en dan ook gewoon beginnen. Vervolgens evalueren we zo’n eerste klus en concluderen dan samen of het bevalt of niet. Hands on dus – aan de slag.”

Valkuilen omzeilen

De MKB’ers die bij KCA aankloppen vertegenwoordigen uiteenlopende branches. Het zijn retailers, aannemers, transporteurs of bijvoorbeeld bedrijven in de leisure. En meestal hebben ze geen eigen HR-afdeling. De bedrijven hebben gemeen dat ze zich realiseren dat arbeidsrecht een specifiek vak is, waarvoor gedegen kennis nodig is, zegt Raven. “Het opstellen van een arbeidscontract of een vaststellingsovereenkomst bij vertrek, zou je als werkgever misschien best zelf kunnen doen. Maar wil je mogelijke valkuilen omzeilen en er niet bij inschieten, dan vraagt dat specifieke expertise.” Die financiële valkuilen zijn er trouwens ook voor werknemers, zegt hij. “Neem bijvoorbeeld de regels rond die vaststellingsovereenkomst. De ingangsdatum van het ontslag is daarbij heel belangrijk, om te voorkomen dat een werknemer in een financieel gat valt. Je kunt namelijk wel onderling een vertrekdatum afspreken, maar het UWV rekent met een zogenoemde fictieve opzegtermijn. Pas na die termijn komt iemand in aanmerking voor een uitkering.”

Dynamiek

Ook ZZP’ers kloppen aan bij KCA. “Voor hen geldt een hele andere dynamiek dan voor MKB’ers. Zij moeten er bijvoorbeeld op beducht zijn dat hun werkzaamheden niet gezien worden als verkapt dienstverband. De overeenkomsten die ze aangaan moeten dus voldoen aan de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) om te zorgen dat ze gevrijwaard zijn van latere loonheffing.” Net zoals een vraag over welke ondernemingsvorm voor een ZZP’er de juiste is, zijn ook dit kwesties waar KCA graag over meedenkt en in adviseert.

Probleemoplosser

Arbeidsrecht gaat over mensen en dat past bij Raven. “Het gaat in ons land over zeven miljoen mensen die arbeid verrichten – dé manier om in je werkzame leven inkomen te genereren. En als er dan ergens een probleem ontstaat en ik kan helpen om dat op te lossen, dan haal ik daar voldoening uit. Nee bestaat niet bij mij. Ik ben een probleemoplosser en word iedere keer weer blij als dat gelukt is.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord