Kennisplatform voor het noorden

Grote maatschappelijke impact Friese Rabobank-filialen

Geplaatst op 12 februari 2021
Grote maatschappelijke impacht Friese Rabobank-filialen

In 2020 gaven de Friese Rabobanken ruim 1.8 mln euro van hun winst aan projecten en verenigingen om Friesland mooier en beter te maken. De coöperatieve Rabobank is betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven. Zij gelooft in de kracht van samenwerken waarbij het niet alleen gaat om financiën, maar ook om het delen van kennis en het netwerk. Samen met klanten, ondernemers(verenigingen), overheid en onderwijs werken de Friese Rabobanken aan een sterk bedrijfsleven en een vitale en duurzame regio.

2020 was een bewogen jaar. Covid-19 domineerde de samenleving, onze klanten en de bank. De coronacrisis zorgde voor een extra behoefte aan steun voor ondernemers, verenigingen en stichtingen, maar ook voor gezinnen en kwetsbare doelgroepen. De Friese Rabobanken hebben deze ondersteuning geboden. Maar met de blik op de toekomst hielpen de banken ook vooral klanten duurzamer te wonen en ondernemers duurzamer te groeien.

Duurzaam wonen
Alle zestig hypotheekadviseurs van de Friese Rabobanken zijn gecertificeerd als ‘erkend adviseur duurzaam wonen’. Verduurzaming van de woning is een vast onderdeel in alle hypotheekgesprekken. Een energiezuiniger huis zorgt voor lagere woonlasten, extra wooncomfort en is beter voor het milieu. Via een gratis huisscan worden de mogelijkheden voor klanten inzichtelijk gemaakt. Bij 23 procent van alle Rabobank hypotheken die in 2020 in Friesland zijn verstrekt, is een budget voor energie besparen of energie opwekken opgenomen.

In 2020 organiseerden de Friese Rabobanken diverse webinars en online master classes. Ondernemers werden bij elkaar gebracht om samen slimmer te innoveren en te verduurzamen. De Rabobank wil graag haar zakelijke klanten helpen duurzaam te groeien. En geeft ondernemers inzicht in het verduurzamen van vastgoed via het online platform raboduurzaamvastgoed.nl. Hierbij wordt samengewerkt met de Energieke Regio. De Friese banken willen nog meer inzetten op dit thema. Daarom is per 1 januari Sicco Huisman aangesteld als Specialist Duurzaam Ondernemen. ‘Bedrijven moeten toekomstbestendiger worden. Niet alleen als het gaat om hun vastgoed, maar ook als het gaat om hun businessmodel’, aldus Huisman.

Verbinding in Friesland
Samen maken we een vuist tegen schulden en armoede. De Friese Rabobanken streven naar een samenleving waarin iedereen zelfredzaam is en mee kan doen. Niemand mag er buiten vallen. Omdat je samen meer impact hebt, trekken wij op met gemeentes, scholen en bedrijfsleven. Zo werd met gemeentes de alliantie ‘Financieel Veilig ouder worden’ gesloten. En ondersteunt de bank de Blooming Bakery van zorgorganisatie Fier in Leeuwarden.

De clubs en verenigingen van Nederland zijn ongelofelijk waardevol, omdat ze ons bij elkaar brengen. De Rabobank ondersteunde sport en cultuur verenigingen met kennis, ons netwerk en financiën. Zo keerde het Coöperatiefonds ruim € 516.000,- uit aan maatschappelijke initiatieven in Friesland. Voor clubs werden in mei webinars georganiseerd om hen in de coronaperiode met kennis te versterken. Daarnaast is er ruim € 580.000,- verdeeld onder Friese verenigingen en stichtingen met Rabo ClubSupport. Bekijk hier de maatschappelijke impact in Friesland.

Coöperatief Convenant
Rabobank geeft in 2021 nog meer aandacht aan onze missie Growing a better world together. Dit jaar slaat de bank de handen ineen met haar leden, klanten, medewerkers en verschillende stakeholders voor een duurzamer Nederland. Dit doet Rabobank met het Coöperatief Convenant voor Nederland. Met dit convenant werkt de bank aan een toekomstplan voor het land en het versterken van de verschillende regio’s, zeker in en na de tijd van de coronacrisis. Het Coöperatief Convenant voor Nederland is een programma van de lokale banken van Rabobank. De bank presenteert het convenant in de lente van dit jaar aan het nieuwe kabinet.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord