Kennisplatform voor het noorden

Grootste zonneweides in Groningen, Stadskanaal hofleverancier

Geplaatst op 25 april 2023
Grootste zonneweides in Groningen, Stadskanaal hofleverancier

Met de verkiezingswinst van de BBB lijkt de kans klein dat provincies de komende jaren nog zullen investeren in grote zonneparken op landbouwgrond. De partij wil daarentegen “maximaal gebruikmaken van de bestaande bebouwde buitenruimte”, waarbij grote bedrijfsdaken een belangrijke rol zullen vervullen. De provincie Groningen loopt momenteel echter voorop wat betreft het aantal zonneweides, zo blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Met name in Stadskanaal en Westerwolde is het opgestelde vermogen op land enorm. De gemeente Groningen kent daarentegen de meeste grote zonnedaken.

Zonneplan analyseerde cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2022. Cijfers vanaf september vorig jaar zijn nog niet bekend. Daaruit blijkt dat je met name in Groningen en Drenthe veel weilanden vol zonnepanelen tegenkomt. Groningen telt 126 van zulke zonneparken, goed voor 689 megawatt aan vermogen. Samen met de 69 Drentse zonneparken (553 megawatt) kunnen ze op een zonnige dag zo’n 180 duizend huishoudens van stroom voorzien. Stadskanaal is na Borger-Odoorn de gemeente met het grootste opgestelde vermogen aan zon-op-veld: bijna 129 megawatt. In Westerwolde is dat slechts 3,3 megawatt minder.

Groningen heeft meeste bedrijfszonnedaken

De tendens is echter dat het vullen van grote bedrijfsdaken de voorkeur geniet boven zonnepanelen op weilanden. In dat kader doet de gemeente Groningen dit het best, met liefst 467  grote bedrijfsdaken vol zonnepanelen, goed voor bijna 52 megawatt aan vermogen. In Het Hogeland gaat het om 38 megawatt aan opwekcapaciteit. Samen met Westerkwartier (27 MW) beschikken deze gemeenten over meer vermogen op bedrijfsdaken dan de overige zeven Groningse gemeenten samen. Niet geheel verrassend draagt de kleinste gemeente, Pekela, het minst bij.

Noord-Brabant koploper grootschalige opwek zonne-energie

Alle grote zonnedaken en zonneweides bij elkaar genomen is Noord-Brabant de onbetwiste koploper, zo blijkt uit het onderzoek van Zonneplan. Liefst 1756 megawatt aan vermogen is er geïnstalleerd. Daarnaast groeide ook het aantal huishoudens met zonnepanelen de afgelopen jaren in Noord-Brabant het hardst, zo becijferde Zonneplan eerder. Groningen komt op plek 3, met 915 megawatt aan grootschalige zonnestroomproductiecapaciteit.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord