Groninger Museum: Sensationele glascreaties van wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar

7 januari 2019 Cultuur

Dale Chihuly (1941) staat wereldwijd bekend om zijn vernieuwende en experimentele installaties van gebla­zen glas. De tentoonstelling CHIHULY, te zien in het Groninger Museum van 8 december 2018 tot en met 5 mei 2019, geeft een uitgebreid over­zicht van de hoogtepunten uit zijn oeuvre. Bij de totstandkoming van zijn iconische en kleurrijke sculpturen is de nauwe samenwerking tussen Chihuly en zijn team onmisbaar

Team Chihuly
Chihuly geeft leiding aan een team dat bestaat uit onder andere glasblazers, assistenten, schilders, timmermannen en metaalbewerkers. Team Chihuly is gevestigd in een oude, omgebouwde botenfabriek aan Lake Union in Seattle. In deze drukke werkplaats, ‘The Boathouse’, speelt ieder individu een essentiële rol in het glasblaasproces. Chihuly zelf blaast nauwelijks meer glas; door een zwaar auto-ongeluk in 1976 verloor hij het zicht aan één oog. In de ‘hotshop’ is hij de dirigent die het team aanstuurt. Chihuly: “Het hebben van de steun en vaardigheden van een groot team kan enorm bevredigend zijn. Ik ben verheugd dat ik met een zeer bekwaam en getalenteerd team van glasblazers kan werken, vooral nu ik zulke grote architecturale projecten en installaties doe. Glasblazen is een zeer spontaan, snel medium en je moet heel snel reageren. Dankzij mijn team lukt me dat.”

Faxes
Een van de sleutels tot het creatieve proces van Chihuly vormen zijn schetsen en notities, die hij faxes noemt. Waar hij ook is, hij kan zijn ideeën op elk moment van de dag via fax versturen. Soms brengen deze tekeningen zijn plannen en ideeën voor nieuwe installaties of sculpturen in kaart. Veel vaker beschrijven ze projecten die, vanwege hun omvang, moeilijkheidsgraad en ambitie, een grote mate van samenwerking en communicatie vereisen tussen Chihuly, de opdrachtgevers en zijn medewerkers in zijn studio in Seattle. De tekeningen weerspiegelen daarmee een ontwerpgevoel dat niet alleen instinctief is, maar ook te allen tijde uitgevoerd kan worden door zijn team. Deze intense en ingewikkelde manier van teamwork stelt Chihuly in staat om al ruim vijftig jaar op grote schaal sculpturaal glas te maken.

Groninger Museum
In Groningen zijn maar liefst 16 installaties van Chihuly te zien, zowel binnen als buiten het gebouw. CHIHULY is hiermee de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa in de afgelopen 20 jaar. De tentoonstelling is een onderzoek naar licht, ruimte en vorm en bestaat uit sensationele glascreaties van allerlei formaten en in allerlei kleuren. CHIHULY is van 8 december 2018 tot en met 5 mei 2019 te zien in het Groninger Museum. Kijk voor meer informatie op groningermuseum.nl

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord