Kennisplatform voor het noorden

Groninger Museum presenteert JR: Chronicles

Geplaatst op 24 december 2021
Groninger Museum presenteert JR: Chronicles

JR: Chronicles, de spraakmakende tentoonstelling van de Franse kunstenaar JR, is nu te zien in het Groninger Museum. Muurcollages, foto’s en video’s schetsen een beeld van zijn carrière, van zijn graffitikunst uit Parijs tot wereldwijde maatschappelijke projecten en enorme architectonische ingrepen in wereldsteden.

Met ambitieuze projecten geeft JR zichtbaarheid aan diverse groepen mensen die maatschappelijke ongelijkheid ervaren. Door de nadruk te leggen op deze groepen, creëert JR een platform voor hun verhaal.

JR begon zijn carrière in 2004 met de fotoserie Portrait of a Generation. Deze serie ontstond toen hij werd uitgenodigd door filmregisseur Ladj Ly om samen te werken aan een project in de buitenwijk Montfermeil in Parijs. Samen wilden ze de spot drijven met het karikaturale beeld dat in de media werd verspreid over jongeren in de banlieues. Toen in 2005 rellen uitbraken in de buitenwijken van Parijs naar aanleiding van de dood van twee jongeren, werden zijn foto’s veelvuldig in krantenartikelen en op televisie getoond.

Kikito

Naar aanleiding van de bouw van een permanente muur tussen de Verenigde Staten en Mexico, creëerde JR in 2017 een gigantische installatie bij het grenshek in de Mexicaanse stad Tecate. De installatie toont Kikito, een peuter wiens huis in Tecate uitkijkt over het grenshek. Het nieuwsgierige jongetje gluurt speels en zonder enig politiek besef vanaf zijn kant over de muur. Het werk symboliseert de onschuld van jonge immigranten. 

Women are heroes

Voor het project Women are Heroes reisde JR met zijn camera naar de sloppenwijken van Nairobi (Kenia), Monrovia (Liberia), Phnom Penh (Cambodja), Rio de Janeiro (Brazilië) en Jaipur (India) om vrouwen te portretteren. De foto’s benadrukken niet de armoede, maar de vitaliteit van de vrouwen. De foto’s werden in de wijken en andere plekken in de openbare ruimte geplakt. In Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, verbeterde hij de leefomstandigheden in de sloppenwijk door afbeeldingen op vinyl af te drukken en op daken te plakken, waardoor deze waterdicht werden.

Inside Out

In 2011 won JR de TED Talk award. Tijdens het aanvaarden vroeg hij aandacht voor een internationaal kunstproject: Inside Out. ‘Stuur je portretfoto’s, zodat ik ze kan printen en terugsturen’. Daarna konden deelnemers deze foto’s in hun eigen omgeving ophangen. Zo geschiedde: in de afgelopen tien jaar hebben meer dan 400.000 mensen uit 138 landen deelgenomen aan dit project. JR: Inside Out doet ook Groningen aan. Geïnteresseerden kunnen hun portret laten maken in de mobiele fotostudio van JR, waarna er straatexposities van worden gemaakt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord