Kennisplatform voor het noorden

Groningen ondanks coronacrisis in top vijf meeste verkeersvertraging

Geplaatst op 15 januari 2021
Groningen ondanks coronacrisis in top vijf meeste verkeersvertraging

De COVID-19-pandemie zorgde niet alleen voor een negatief reisadvies, 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en de sluiting van niet-essentiële winkels, maar ook voor veel minder verkeer op wegen over de hele wereld. Ook in Nederland werd het sinds maart 2020 een stuk rustiger op de weg, iets wat we nog niet eerder hadden gezien. De COVID-19-maatregelen zorgden ervoor dat er nauwelijks files waren en dat vooral in de spitsuren de extra reistijd afnam – in Groningen was dat een daling van meer dan een kwart (27%) vergeleken met 2019.

Groningen staat daarmee op plek vijf in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Groningen 20 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur. Vergeleken met 2019 is dat een daling van 17 procent. In de spits was de extra reistijd bijna 9 minuten bij een rit van een half uur. Gemiddeld stonden automobilisten in Groningen vorig jaar 69 uur (2 dagen en 21 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, ruim een dag (25 uur) minder dan in 2019.

Meest drukke en rustige dagen op de weg
Voor de coronacrisis stond de automobilist in Groningen het langst in de file op dinsdag 14 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Groningen bijna 11 minuten langer. Tijdens de coronacrisis was vrijdag 21 augustus de drukste dag, met een extra reistijd van 12 minuten op een autorit van een half uur. Werkzaamheden op de zuidelijke ringweg zorgden op die dag voor veel file.

De rustigste dag voor de coronacrisis was 9 februari. Op die zondag kregen weggebruikers het advies om niet de weg op te gaan vanwege storm Ciara. De meest rustige dag tijdens COVID-19 was 29 maart. Dit was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven.

Groningse Rooster
Philip Broeksma, wethouder Verkeer en Vervoer gemeente Groningen: “Ook in Groningen heeft corona gezorgd voor een flinke reductie van het aantal verkeersbewegingen. Desondanks zijn we in de Traffic Index iets gestegen. Als dé banenmotor van het Noorden hebben we een aanzuigende werking. Samen met Groningen Bereikbaar maken we afspraken met grote werkgevers en instellingen zoals de universiteit, hogescholen, MBO-instellingen en het UMCG. Door slim te roosteren wordt er zo verspreid mogelijk op een dag van en naar de stad gereisd. Dit noemen we het Groningse Rooster. Daarbij focussen we niet alleen op het autogebruik, maar zeker ook op het optimaal benutten van de fiets én het openbaar vervoer.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord