Kennisplatform voor het noorden

Groningen koploper in Nederland: Startups brengen werkgelegenheid

Geplaatst op 8 maart 2022
Groningen koploper in Nederland: Startups brengen werkgelegenheid

Dankzij startups is de werkgelegenheid in de provincie Groningen sinds 2018 met meer dan duizend arbeidsplaatsen gestegen. Uit het ‘Netherlands Startup Employment Report’ blijkt dat Groningen met een jaarlijkse banengroei van 10,5% de koploper is in Nederland. Dat komt volgens onderzoekers door het sterke ‘startup ecosysteem’. Groningen is vooral sterk op het gebied van energie, digitalisering en gezondheidszorg. De aanwezigheid van talent en de intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid geven Groningen een sterke positie. De gemeente Groningen en de provincie Groningen ondersteunen en faciliteren de ontwikkeling en doorgroei van beginnende bedrijven al sinds 2015 via het programma ‘Founded in Groningen’.

Een startup is een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruik maakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei. Startups vormen een belangrijke motor voor innovatie, werkgelegenheid en zorgen voor een sterke concurrentiepositie. Voorbeelden van succesvolle jonge Groningse bedrijven zijn Klippa (documentverwerking voor bedrijven), Chordify (maakt akkoorden voor ieder muzieknummer) en Ocean Grazer (batterij op oceaanbodem). Startups beginnen klein maar kunnen snel groeien. Zo begon Belsimpel in 2006 vanuit een van de vele Groningse studentenhuizen en is het bedrijf doorgegroeid naar 350 medewerkers.

Wethouder Economische Zaken Berndt Benjamins: ”Het is mooi om te zien dat Groningen over zoveel talent beschikt en dat mede door een programma als Founded in Groningen ook gebruik gemaakt wordt van dat talent. Groningen wordt hiermee echt op de kaart gezet als startup stad van Nederland!”

‘Founded in Groningen’

In Groningen zijn niet alleen veel startups, maar ook volop faciliteiten en veel  kennisinstellingen en organisaties die ondernemerschap stimuleren en begeleiden. Het programma ‘Founded in Groningen’ zorgt voor verbinding, ondersteuning en inspiratie. Dit gebeurt via drie pijlers: Kapitaal (juiste investeringsklimaat), Talent (beschikbaarheid talenten) en Markt (toegang tot de markt vereenvoudigen). ‘Founded in Groningen’ organiseert rond deze thema’s jaarlijks diverse evenementen, zoals netwerkbijeenkomsten en challenges.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord