Kennisplatform voor het noorden

Groningen kent grootste zonnepanelendichtheid van Nederland

Geplaatst op 16 februari 2022
Groningen grootste zonnepanelendichtheid van Nederland

De provincie Groningen heeft de grootste zonnepanelendichtheid van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Van alle Groningse koopwoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen, wekt 34 procent inmiddels eigen stroom op. Daarmee scoort de provincie aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Binnen Groningen zijn er wel grote verschillen tussen gemeentes.

Vooral in de meest noordelijke gemeenten investeert men fors in zonnepanelen. Zo wekt in Het Hogeland liefst 49 procent van alle koopwoningen met een geschikt dak eigen stroom op. Ook Eemsdelta en Midden-Groningen scoren boven de 40 procent. Daartegenover staat dat de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Oldambt amper boven de 20 procent scoren.

Laagste inkomens scoren slechtst

Er is een duidelijk verband zichtbaar tussen financiële mogelijkheden en de populariteit van zonnepanelen. Drie van de vier gemeenten waarin de zonnepanelendichtheid het laagst is, behoren ook tot de Groningse gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen en de laagste woningwaarde. Een opmerkelijke uitzondering vormt de gemeente Eemsdelta, die juist de op één na hoogste zonnepanelendichtheid van Groningen heeft. Eemsdelta behoort zowel qua inkomen als woningwaarde tot de drie minst bedeelde Groningse gemeenten.

Geschikte daken

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord