Kennisplatform voor het noorden

GroenLeven: ‘Groene energie biedt Noorden ongekende kansen’

Geplaatst op 2 april 2020

Het bedrijfsleven in Noord-Nederland kan volop profiteren van de energietransitie, maar moet dan wel zijn kansen pakken. De overstap van gas naar groene energie en van centrale naar decentrale energieopwekking biedt het ruimterijke Noorden ongekende kansen op economische groei. Dat zegt directeur Roland Pechtold van zonne-energie-ontwikkelaar GroenLeven uit Heerenveen.

“In de Randstad is geen plek voor wind- of zonneparken en waterstoffabrieken. Iedereen kijkt daarom naar Groningen, Friesland of Drenthe. Dit levert veel werkgelegenheid op en nieuwe technologie. Grijp die kansen”, aldus de gedreven schone energieproducent.

Waterstofunie
De vraag naar stroom neemt mede vanwege de elektrische auto’s en de elektrificatie van de industrie en huishoudens alleen maar toe. De huidige energiecentrales kunnen het straks niet meer aan en we moeten over op duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie. Dat biedt volop kansen voor bedrijven en particulieren. “Zo gaan met zonne-energie economie en ecologie hand in hand. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee”, aldus Pechtold. “Er ontstaat daarnaast een totaal nieuwe energiemarkt. Ik zie Gasunie zijn naam nog veranderen in Waterstofunie”, kijkt hij vooruit.

Werk aan de winkel
De 50-jarige uit Rotterdam afkomstige Pechtold benadrukt dat er voor Nederland werk aan de winkel is als het gaat om de omschakeling van gas naar nieuwe energiebronnen. “We zijn in Europa het slechtste jongetje van de klas. Met ons aandeel van duurzame energie van 8,5% staan we helemaal achteraan. Handen uit de mouwen, dus.”

600.000 zonnepanelen
Het gaat, zo benadrukt hij, niet alleen om het bouwen van windmolens of zonneparken. De energieomslag brengt ook nieuwe kennis mee, met alle voordelen van dien. “Denk bijvoorbeeld aan digitalisering.” Het bedrijf uit Heerenveen draagt zelf zijn steentje bij door het realiseren van grootschalige zonne-energie. In 2019 heeft het 14 zonneparken en 250 grote zonnedaken gerealiseerd, goed voor in totaal meer dan 600.000 zonnepanelen. Hiermee is 64 miljoen kilo CO2 bespaard. “Dat is 1 procent van het hele Klimaatakkoord en dat voor 1 bedrijf. Niet slecht, dacht ik zo”, lacht de ondernemer.

Dubbelfuncties
Een van de projecten is het grootste drijvende zonnepark buiten China, een zonnepark op de Bomhofsplas, een zandwinplas, bij Zwolle. Deze bestaat uit zo’n 72.000 zonnepanelen, die genoeg groene stroom opwekken voor ruim 6.500 huishoudens. De panelen laten licht door en er wordt gebruikgemaakt van lichtstraten en biohutten zodat de energie en ecologie goed samengaan.

Bouwen op lastige plekken: bij GroenLeven doen ze het graag. Zo realiseerde GroenLeven een zonnecarport bij TT Assen en een zonnepark tussen de start- en landingsbaan op Groningen Airport Eelde. “We kijken dus naar dubbelfuncties van gebouwen of terreinen. Liever daar bouwen dan op vruchtbare landbouwgrond”, aldus Pechtold, die niet alleen zakelijk groen bezig is. “Ik gebruik een elektrische auto, die ik oplaad met eigen zonnepanelen. Drie keer per week laat ik het vlees staan en ik vlieg zo weinig mogelijk.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord