Kennisplatform voor het noorden

Greenport Noord en Ondernemend Emmen samen aan de slag met personeel, kennis, technologie en energie

Geplaatst op 12 september 2023

Tuindersorganisatie Greenport Noord en ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen gaan samen aan de slag om de positie van de tuinbouw in de regio te versterken en om de samenwerking met het overige bedrijfsleven te intensiveren. “Want we ontdekken steeds meer gezamenlijke uitdagingen, willen we een sterke regionale economie vasthouden,” zegt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend  Emmen. ”Om wat te noemen: de energietransitie, kennis, personeel. Daar kunnen we elkaar helpen en echt samenwerken.”

Maar ook op andere vlakken zien Greenport Noord en Ondernemend Emmen meerwaarde in samen optrekken. Dan gaat het bijvoorbeeld over onderzoek naar slimme technologie, automatisering en robotisering. “Moderne tuinbouwbedrijven automatiseren steeds meer en zetten steeds vaker robots in. Dat doen andere productiebedrijven ook. En je ziet dat kennis van dit soort processen vaak erg op elkaar lijkt. Dan kun je bijvoorbeeld samen opleidingen oppakken. De regionale MBO-opleidingen en NHL-Stenden hogeschool kunnen daar ook een rol bij spelen. En mogelijk ook de Rijksuniversiteit. ”

Herman Idema schetst verder hoe op het vlak van energietransitie samen wordt gekeken naar  hoe een toekomstbestendige duurzame energievoorziening kan worden gerealiseerd. “En dan gaat het niet alleen om elektriciteit, maar zeker ook om warmte. Een koppeling van tuinbouwbedrijven en bedrijventerreinen in een warmtenet is hierbij een serieuze optie.”

De echte doorbraak in de samenwerking tussen tuinbouw en industrie is in de ogen van Idema tot stand gekomen door het Just Transition Fund van de Europese Unie, het JTF. Een fonds dat een stevige steun in de rug geeft aan bedrijven die worden getroffen door de energietransitie en die willen, moeten, verduurzamen. “De tuinbouw wordt nu ook gezien als een bedrijfstak die gebruik kan maken van het JTF en dat benutten we samen op het gebied van energie, maar we willen het ook gebruiken voor het verhogen van het opleidingsniveau van medewerkers in de tuinbouw en bij andere bedrijven. Want willen we als maakregio Zuidoost-Drenthe blijven meetellen, dan moeten we opleiden, innoveren en investeren. En dat willen we samen doen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord