Green Connections faciliteert en organiseert: Blijvende duurzame verandering door verbinding

6 januari 2020 Economie

Bij transitiebureau Green Connections in Groningen zit de redactie van Kijk op het Noorden aan tafel met een enthousiast team van zes ‘bewondernemers en veranderaars’: een team dat vanuit een persoonlijke drive vol passie werkt aan blijvende duurzame verandering in Noord-Nederland. Als het aan hen ligt, wordt de energietransitie een succes voor iedereen.

Femke Adriaens richtte Green Connections op omdat ze duurzame professionals wilde verbinden, en duurzaamheid blijvend op de agenda wil zetten bij bedrijven, buurten en gemeentes. “Ik heb een team om me heen verzameld met mensen die dezelfde kijk en ambitie hebben. Met Green Connections willen we door veranderingsprocessen – zowel strategisch als praktisch – organisaties helpen met hun duurzaamheidsvragen.” De diverse achtergronden van de teamleden (zie kader, red.) zorgen voor heel verschillende en creatieve invalshoeken.
Opdrachtgevers van het transitiebureau zijn onder andere gemeentes. “Die hebben vaak een duurzaamheidsdoelstelling, maar zien dat als één groot vraagstuk. Als ze aan de slag gaan, lopen ze tegen allerlei vragen op. Vaak hebben die te maken met hun inwoners: hoe ga je daarmee in gesprek, en wat willen die? Burgers komen in een andere rol terecht, als hen gevraagd wordt wat zij willen op het gebied van duurzaamheid. Burgerparticipatie betekent dat je écht in gesprek gaat met elkaar en luistert. Dat motiveert en activeert mensen om zelf enthousiast aan de slag te gaan.”

Betrokken netwerk
“Veranderingsprocessen in organisaties zijn taai. Wij helpen organisaties hun patronen te herkennen en te transformeren, en ontwerpen een netwerk van mensen. Als dat netwerk staat, en mensen met elkaar in gesprek zijn, brengen we duurzame verandering op gang.” Het team doet dat met evenementen en projecten. “Die brengen reuring en energie: bij een evenement betrek je meteen veel mensen. Die gaan op een speelse manier met duurzame maatregelen aan de slag. Soms begint dat klein, bijvoorbeeld met een gezamenlijke moestuin of een wijkplatform.”
In gemeentes, maar ook in bedrijven en wijken, zijn er koplopers, meelopers én mensen die je op een andere manier moet betrekken. “Wij brengen op een laagdrempelige manier het nut van verduurzamen naar voren en staan vaak versteld van de goede ideeën waar mensen vervolgens mee komen.”
Het uitvoeren van die mooie plannen, dat doen de betrokkenen zelf. “Wij zorgen voor de verbinding. Wij reiken contacten, handvaten en methodes aan, zodat mensen de benodigde kennis opdoen en zelf aan de slag kunnen.”

Volop beweging in het Noorden
Het team van Green Connections ziet dat er nog veel moet gebeuren, wil de energietransitie slagen. “Maar we zijn ook trots op alles wat hier in het Noorden al gebeurt. Op noordelijke schaal bereik je veel mensen. Bedrijven merken dat ook: met hun participatie kunnen ze zichzelf profileren als koploper. Dat is een mooie bijvangst, naast daadwerkelijk duurzaam worden. Het kost tijd en energie maar die investering verdient zichzelf ruimschoots terug. Wij faciliteren, zodat partijen elkaar kunnen vinden en helpen. Samen gaat het sneller én is het veel leuker. Die beweging helpen wij op gang brengen.”

Voorbeeldprojecten:

Fossielvrije weken
De Fossielvrije Weken – van 1 t/m 13 juni 2020 – is een samenwerking tussen de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. Het duurzame evenement is de opvolger van de Elfwegentocht 2018. Als een van de kwartiermakers mobiliseert en organiseert Green Connections de betrokkenheid van ondernemers en inwoners. https://fossielvrijeweken.nl/

Energiehuis Drenthe
Green Connections is betrokken bij de totstandkoming van het Energiehuis Drenthe. “Dit wordt een plek voor educatie en inspiratie op het gebied van duurzaam wonen in Drenthe. Deze ondernemer heeft een maatschappelijke passie, hij wil dat zoveel mogelijk mensen welke mogelijkheden er zijn om hun woning te verduurzamen.”

Programma duurzaamheid Meppel
Voor de gemeente Meppel stelt Green Connections een duurzaamheidsplan op wat een basis moet vormen voor samenwerking aan duurzaamheid in de organisatie en met inwoners en ondernemers.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord