Kennisplatform voor het noorden

Gerrit Stienstra van Stienstra & Van der Wal BV: ‘We maken graag mooie dingen samen’ 

Geplaatst op 8 januari 2024
Gerrit Stienstra van Stienstra & Van der Wal BV: ‘We maken graag mooie dingen samen’ 

Stienstra & Van der Wal BV in IJlst is dé specialist in waterwerken. Wat in 1958 begon als een loonbedrijf, groeide uit tot een familiebedrijf dat zeer diverse waterbouwprojecten voor overheden, bedrijven en particulieren verzorgt. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf machines zoals een tril- en drukblok om speciaal werk uit te voeren. Mede-eigenaar Gerrit Stienstra praat Kijk Op Het Noorden bij over de nieuwste aanwinst: de GSV 350 Greenline, een volledig elektrische kraan.   

Stienstra & Van der Wal BV valt niet te missen in IJlst. Het bedrijf in waterwerken aan de Rogmolewei beschikt over een enorme loods en in het water van de Geeuw liggen diverse indrukwekkende machines. Mede-eigenaar Gerrit Stienstra leidt ons rond en geeft ons graag een kijkje in de keuken. “Ik ben de derde generatie binnen Stienstra & Van der Wal”, legt hij uit. “Samen met Durk van der Wal en mijn vader Edward Stienstra leid ik het bedrijf, dat inmiddels bestaat uit een team van 35 enthousiaste medewerkers die graag met hun handen werken. Binnen de tak van waterbouw zijn we zeer praktijkgericht en doen we veel in de onder aanneming, we werken voor al onze concullega’s.” 

Duurzaam bouwen 

Als gespecialiseerde aannemer biedt Stienstra & Van der Wal BV diverse diensten aan, zoals het bouwen van steigers, vlonders, damwanden en houten bruggen. Naast het verzorgen van diverse waterbouwprojecten voor overheden, bedrijven en particulieren legt het bedrijf zich ook steeds meer toe op de revisie en upcycling van bestaande machines, én de ontwikkeling van nieuwe machines, zo vertelt Gerrit. “Jaren geleden begon dat met de ontwikkeling van een machine om klapankers aan te brengen. We merkten namelijk dat de machines die er op de markt zijn, veel te duur zijn. Inmiddels hebben we onder andere een funderingsmachine en een palendrukker ontwikkelt. Deze laatste hebben we bijvoorbeeld ingezet bij het project voor Royal Huisman in Zaandam, waar we een nieuwe werkvloer in de bestaande bedrijfshal hebben gelegd. Onze nieuwste trots ligt hier: de GSV 350 Greenline, een door ons ontwikkelde volledig elektrische kraan. Met zijn emissievrije werking en vrijwel geluidloze prestaties hebben we een nieuwe stap gezet in duurzaam bouwen, zonder in te leveren op kracht en efficiëntie. Een recent voorbeeld van de prestaties van deze kraan vond plaats in de provincie Drenthe. Hier hebben we met succes emissievrij damwanden gedrukt.” 

Voor alles een oplossing 

Gerrit glundert als we hem vragen wat hij zo mooi vindt aan zijn vak. “Alles. De mensen, de techniek, samen mooie dingen maken. Overal in Nederland zie je werk van ons. We zijn een zeer flexibele waterbouwer die de focus legt op uitvoering, beschikken over een ruim machinepark en werken met goedbetaalde vakmensen, waar we overigens nooit genoeg van hebben! We anticiperen op de vraag vanuit de markt en hebben een hoge snelheid van bouwen. Daarnaast blijven wij nieuwe machines ontwikkelen, zo hebben we onlangs voor een zonnepanelenpark in Duitsland een speciale verankeringsmachine gebouwd. Ook onze elektrische kranen en schepen zijn gewild bij concullega’s. Met wat voor problemen  opdrachtgevers ook bij ons komen, wij hebben voor alles een oplossing.”   

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord