Kennisplatform voor het noorden

Geomaat: van tientallen piketpalen naar miljoenen meetpunten

Geplaatst op 23 juli 2021
Geomaat: van tientallen piketpalen naar miljoenen meetpunten

Als we op bezoek gaan bij Geomaat in Groningen, is daags tevoren de Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal aangevaren door een vrachtschip. Voor veel partijen is het van belang dat deze verkeersader in de stad zo snel mogelijk weer functioneert. De beheerder moet snel en nauwkeurig weten of met name de bruggenhoofden niet zijn ontzet en nog in de juiste positie staan. Meten is weten, en dus belt de beheerder – als vanzelf – Geomaat.

Het Groningse bedrijf is in 2001 opgericht door drie noordelijke aannemers, die elk apart niet genoeg werk hadden om een landmeter aan te nemen, maar gezamenlijk wel. Daarom startten ze een ‘geo-maatschap’, waarmee meteen de naam verklaard is.

Die ene landmeter werkt er nog steeds, maar niet meer alleen: anno 2021 werkt hij samen met 99 andere specialisten op het gebied van landmeten, geo-ict, maatvoering infra en maatvoering bouw. Ook is het bedrijf actief met mobiel en statisch scannen, drone-inspecties en het ontwerpen van asfaltmodellen.

ICT-bedrijf
In de afgelopen twintig jaar heeft Geomaat naam gemaakt in het hele land door goed werk te leveren en te innoveren. In 2008 investeerde het als eerste in Europa in een Mobile Mapping Systeem (mobiel scannen met point clouds). Nu is het vooral een ICT-bedrijf, met software-engineers, honderden pc’s, heel veel software en een dagelijkse datastroom van terabytes.

Miljoenen meetpunten

“Het werk is in de afgelopen twintig jaar enorm veranderd”, vertelt directeur Jurjen van der Noord. “Waar we vroeger met tientallen piketpalen werkten, doen we dat nu met miljoenen meetpunten, in 3D en online. Ook is het werk op de bouwplaats geautomatiseerd en is de rol van de maatvoerder veranderd. Die krijgt alle digitale ontwerpen mee op de laptop en heeft geavanceerde apparatuur bij zich om de machines en robots te sturen en te controleren.”

Vanuit auto, vliegtuig, boot of drone
“Of het nu gaat om alle informatie die een gemeente wil hebben over het areaal, informatie over waterlopen voor waterschappen, gedetailleerde informatie van een woning, of zelfs een schip: alles wordt tegenwoordig in no-time gemeten door geavanceerde apparatuur. Veelal betreft dit laserscanning en fotobeelden. Dit doen we vanuit een auto, vliegtuig, boot of drone. Vanuit deze miljoenen meetpunten moet de juiste informatie worden gehaald.”

Artificial Intelligence
Innoveren zit in het DNA van Geomaat. Zo werken ze hard aan allerlei slimme innovaties, waaronder het implementeren van Artificial Intelligence in de verschillende werkprocessen. Recent is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Geronimo, een jong techbedrijf dat zich bezighoudt met Artificial Intelligence vanuit luchtbeelden. “Samen met Geronimo willen wij een verschil maken in het bijhouden van basisregistraties”, vertelt Van der Noord.
“In samenwerking met TNO ontwikkelen we software om 3D-puntenwolken slim en automatisch te analyseren, door kunstmatige intelligentie. Hierbij gebruiken we neurale netwerken en lerende systemen, zoals bedrijven als Google ook doen.”

De juiste mensen aan de knoppen
“Ik ben trots als opdrachtgevers benoemen dat zij onze werkwijze efficiënt en vakkundig vinden. Hier zorgen we voor door slimme software en de juiste mensen aan de knoppen. Vakkundig personeel met passie voor ons werk zijn áltijd welkom. Het is belangrijk om de nieuwe generatie te laten zien hoe zeer onze wereld is veranderd: van het paaltjes slaan naar het ontwerpen en besturen van vooruitstrevende software en tools. We willen graag overbrengen dat landmeten niet saai is. Je ‘speelt’ binnen en buiten met computers, apps, 3D-toepassingen, virtual reality, artificial intelligence en neurale netwerken.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord