Kennisplatform voor het noorden

Gebiedscoöperatie Westerkwartier winnaar Langmanprijs

Geplaatst op 16 januari 2019
Gebiedscoöperatie Westerkwartier winnaar Langmanprijs

Gebiedscoöperatie Westerkwartier heeft tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland de Langmanprijs 2018 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland waar 800 ondernemers, bestuurders én minister van Financiën Wopke Hoekstra te gast waren.

Gebiedscoöperatie Westerkwartier is een samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en burgers. De coöperatie heeft kort geleden een belangrijke Europese prijs gekregen van EURADA, een Europees netwerk voor economische ontwikkeling. Het is  uitgeroepen als hét voorbeeld voor 28 Europese landen hoe regionale economische ontwikkeling van onderop tot stand komt. Gebiedscoöperatie Westerkwartier streeft naar het versterken van de lokale (groene) economie en daardoor het versterken van het gehele gebied en de leden van de organisatie. Het is een maatschappelijke onderneming en fungeert als aanjager van maatschappelijke en economische innovatie. Samen met de stakeholders in de regio willen de coöperatie nieuwe kennis en inzichten ontwikkelen en deze toepassen in de vraagstukken van de regio. Hiervoor heeft de gebiedscoöperatie een Kenniswerkplaats ingericht waar regionale kennisvragen verzameld en onderzocht worden door studenten, docenten en experts.

De jury reikt de prijs aan deze instantie uit als waardering voor hun werk, maar ook als stimulans voor hun en de vele andere initiatieven in het Noorden om gezamenlijk en van onderop de lokale economie te versterken.

Het is de tweede keer dat de Langmanprijs wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die grenzeloos denkt, handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de Noordelijke opinievorming en/of economische ontwikkeling. De prijs is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, de organisator van de grootste nieuwjaarsreceptie in Noord-Nederland.

Presentatrice Janine Abbring ging deze avond in gesprek met minister van Financiën Wopke Hoekstra en CEO van Faber Halbertsma Group Ingrid Faber over het thema ‘Vuur is waar je het creëert’.

Langmanprijs
Harrie Langman was als minister van groot belang voor Noord-Nederland. De Fries was als minister van Economische Zaken begin jaren zeventig van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de steun aan de economisch zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden.

De vorige winnaar was het samenwerkingsverband TopDutch.

De jury is door de gasten van de nieuwjaarsreceptie geïnspireerd met een groot aantal namen van personen en instanties die in aanmerking kwamen voor de prijs. De keuze is gemaakt door een jury onder voorzitterschap van Harry Oosterman, burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. De heren Langman en Oosterman kenden elkaar goed. Andere juryleden waren;

  • Sieger Dijkstra, ondernemer en voorzitter Stichting Noord-Nederland&
  • Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe
  • Dina Boonstra

Initiatiefnemer Stichting Noord-Nederland&
De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, een groep Noordelijke ondernemers. Stichting Noord-Nederland& streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord