Kennisplatform voor het noorden

Fries Museum magneet voor Friesland

Geplaatst op 7 april 2022
Fries Museum magneet voor Friesland

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een grote aantrekkingskracht op inwoners van Friesland en daarbuiten. Of, zoals directeur Kris Callens zegt: ‘’Het Fries Museum is van iedereen.” Kijk op het Noorden sprak hem en ‘Zakelijke Vriend’ Jennifer Westers, eigenaar van WestCord Hotels.

Het Fries Museum is van grote culturele waarde door de collectie kunst en erfgoed die wij presenteren. De collectie is het collectieve geheugen van Friesland, dit komt ook sterk naar voren in het Fries Verzetsmuseum, dat een onderdeel is van het Fries Museum. Bezoekers kunnen zich hier inleven in de geschiedenis. En dat betekent veel meer dan alleen naar schilderijen kijken. Wij zijn blij met de grote aantallen bezoekers – uit onderzoek in 2018 bleek dat 249.000 bezoekers speciaal voor het Fries Museum naar Leeuwarden kwamen – vanuit Friesland maar ook daarbuiten. We zijn echt een magneet voor de regio en brengen graag aansprekende tentoonstellingen met rijke collecties, waarmee we veel bezoekers naar Friesland en Leeuwarden trekken. Mede door de steun van fondsen en onze vrienden maken we dit mogelijk. Op maatschappelijk gebied betekent het Fries Museum ook veel, het is immers van iedereen! Daarom organiseren we bijvoorbeeld op jaarbasis ongeveer 150 verschillende activiteiten voor diverse groepen. Daarbij kun je denken aan workshops voor scholieren of een filmvertoning speciaal voor mensen met dementie. Ook organiseren we activiteiten voor mensen op leeftijd, die worden dan opgehaald door de Nationale Museum Bus. Tijdens corona draaiden wij de rollen om: de bus bezocht de ouderen in de verzorgingshuizen. Alle scholieren in Leeuwarden gaan tenminste één keer naar het Fries Museum. Sowieso kunnen jongeren tot 18 jaar gratis naar binnen. Jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan.

Wat betekenen de ‘Zakelijke Vrienden’ voor het Fries Museum?

Sinds de opening van het nieuwe museum in 2013 bestaat de club van ‘Zakelijke Vrienden’. Met hun bijdragen kan het museum aankopen doen, nieuwe tentoonstellingen initiëren en restauraties van de collectie uitvoeren. Onze activiteiten zorgen voor een rechtstreeks economisch effect in de regio. Bezoekers van het Fries Museum boeken een hotelkamer, eten in diverse restaurants en geven geld uit in de winkels. Bedrijven uit de regio helpen ons, wij helpen de bedrijven. Ook Friezen ‘om útens’ kunnen ons steunen. Gezamenlijk dragen wij bij aan de aantrekkingskracht van Friesland en daar zijn we trots op. Zelfs in de lastige coronatijd hebben we het, mede door de steun van de ‘Zakelijke Vrienden’, goed volgehouden.

Jennifer, sinds wanneer en waarom zijn jullie met jullie WestCord Hotels ‘Zakelijk Vriend’ van het Fries Museum?

Wij zijn sinds 2016 ‘Zakelijk Vriend’ omdat we het belangrijk vinden om elkaar op te zoeken en elkaar te versterken. In Amsterdam heb je het Rijksmuseum, in Leeuwarden heb je het Fries Museum. Het past zo bij ons! Sinds ‘Leeuwarden Culturele Hoofstad’ in 2018 zien bezoekers dat Friesland veel meer is dan landbouw en watersport. De Friese cultuur en geschiedenis wordt gehoed en bewaard in het Fries Museum. En dit is zó belangrijk.

Wat doen jullie voor het Fries Museum en wat krijgen jullie ervoor terug?

Wij steunen het museum financieel en werken met hen samen, net als met andere ondernemers. Zo bieden wij bezoekers speciale arrangementen, bijvoorbeeld een hotelovernachting in combinatie met een bezoek aan het museum. We vragen ons telkens af wat we voor elkaar kunnen betekenen en elk nieuw voorstel omarmen we. Allemaal willen we onze gasten iets moois bieden. De samenwerking voelt heel natuurlijk en is erop gericht om elkaar te versterken. Wat we ervoor terugkrijgen zijn de meest prachtige voorstellingen: Alma Tadema, Mata Hari, Escher. Ik vind dat we daar veel te bescheiden over zijn geweest. Alle lof voor Kris Callens en zijn medewerkers voor hun aandacht voor aansprekende tentoonstellingen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord