Forbo Flooring Systems: creating better environments

26 maart 2020 Economie

‘Creating better environments’ is het motto van Forbo Flooring Systems. En daar is het bedrijf op meerdere fronten actief mee bezig: of het nu gaat om recycling, energiebesparing en -transitie, non-toxic bestanddelen voor een gezond binnenklimaat, designvloeren voor een mooie werksfeer of last but not least: het economische klimaat in de regio.

Het Coevorder bedrijf groeit flink: sinds 2012 is het aantal medewerkers gegroeid van 250 naar ruim 400. En al maakt het bedrijf deel uit van een internationaal concern met 14 fabrieken, 38 verkoopkantoren en 6.000 medewerkers, de band met de regio blijft sterk: “We werken graag samen met betrouwbare leveranciers uit de omgeving, ze innoveren met ons mee en dragen zodoende sterk bij aan ons succes. Dat werkt twee kanten op”, benadrukt Arthur Evers, directeur operations van Forbo Flooring Systems.

Custom design
Onder de divisie Business Unit Vinyl richt de Coevorder vestiging zich bijna volledig op de zakelijke markt. De jongste investering is een enorme digitale printer, waarmee sinds vorig jaar schitterende en unieke custom design vloeren kunnen worden gemaakt, met bovendien minder waste. We vinden de resultaten daarvan onder meer terug in de hotels van Accor.

In 2017 investeerde Forbo Flooring Systems al in een compleet nieuwe productielijn in Coevorden, waar onder de merknaam Sphera homogene vinyl vloeren worden gemaakt, die ook bij slijtage hun unieke kleur behouden. Er is bovendien zeer kritisch naar het productieproces gekeken, met als doel zero waste en zo min mogelijk energieverbruik.

Recycling
Met recycling is het bedrijf al vele jaren bezig, op alle productielijnen en ook bij andere vestigingen: “We kunnen inmiddels 90% van wat bij de productie overblijft recyclen. Ook recyclen we extern materiaal. We voeren samen met een afvalverwerker een pilot uit om de recycling verder op te voeren”, vertelt Evers. “Daarnaast ontwikkelen onze R&D medewerkers in samenwerking met productmanagement vloeren die makkelijker recyclebaar zijn. Bijvoorbeeld met de recente introductie van ‘losleg’ vloeren als Allura Ease, Allura Flex en Allura Puzzle, die niet verlijmd hoeven te worden. Zodat bij de recycling van deze producten geen moeilijk verwijderbare lijm- en steenresten met het vinyl meegaan.”

Energietransitie
Een andere belangrijke stap op weg naar volledige duurzaamheid is de energietransitie. “We gebruiken 8 miljoen kubieke meter gas per jaar, naast elektriciteit. Dat willen we graag verminderen en vervangen door schonere energie. We onderzoeken alle mogelijkheden: de manier waarop we onze ovens gaan isoleren, warmteterugwinning via naverbranding, filtertechnologie, maar ook de mogelijke toepassing van biogas en waterstof. Al denk ik dat de grootste winst te behalen is met efficiëntere productie en efficiënt energiegebruik. Dat begint met iets als led-verlichting, waar we al volop in geïnvesteerd hebben, maar kan veel verder gaan natuurlijk.”

Dutch Tech Zone
Zowel bij de energietransitie als bij het optimaliseren van productieprocessen praat en werkt Evers graag samen met andere ondernemers en kennisinstellingen in de regio. Zo was hij eind vorig jaar gastheer van het jaarlijkse CEO Dinner van de Top 40 industriebedrijven in Drenthe, met als thema energietransitie. En werkt hij graag samen binnen de Dutch Tech Zone: “Het leuke van dergelijke samenwerkingsverbanden is dat je ook in gesprek komt met zowel grote als kleine bedrijven, waar vaak een enorm innovatief vermogen zit. Als je dat kunt koppelen aan je eigen schaalgrootte, kun je flinke synergie behalen.”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord