Kennisplatform voor het noorden

FNV: Werknemers zoutwinner Nedmag zijn unaniem voor acties

Geplaatst op 21 september 2022
FNV: Connexxion-directie intimideert stakers

Het spel is op de wagen bij Nedmag in Veendam. De werknemers maken zich op voor acties bij het zoutwinnende bedrijf. In een ultimatum eisen FNV en CNV voor woensdag 21 september 23.59 uur een beter bod voor de nieuwe cao, anders wordt het werk neergelegd.

Lex Makkinje, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Onze leden zijn het zat. Zij willen geen tweejarige cao en willen een fatsoenlijk loonbod voor een eenjarige cao in deze dure tijden. De werknemers zijn unaniem: 100% is voor actie. Dat zegt meer dan voldoende, zo veel actiebereidheid heb ik nog niet eerder meegemaakt. De directie is dus gewaarschuwd.’

Anthony Williams, bestuurder CNV Vakmensen: ‘De koopkracht van werknemers staat zwaar onder druk. Ondertussen speelt de directie van Nedmag verstoppertje, horende doof voor de zorgen op de werkvloer. Onbegrijpelijk.’

Lonen moeten meestijgen
De vakbonden eisen een cao voor één jaar die ingaat vanaf 1 april 2022. Daarin moeten de lonen meegaan met de stijgende kosten voor levensonderhoud (boodschappen, energie, huis). Deze automatische prijscompensatie moet op basis zijn van de inflatie van april 2021 tot april 2022. Daar bovenop willen FNV en CNV een structurele loonsverhoging van €100 bruto voor iedereen.

Gezond hun pensioen halen
Verder is het belangrijk dat er een goede regeling komt waarmee werknemers vanaf hun zestigste minder kunnen gaan werken, zodat zij gezond hun pensioen halen: 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw. De uren die vrijkomen, kunnen worden ingevuld door jongeren met een vast contract.

Volstrekt onvoldoende
Nedmag wil een tweejarige cao afspreken, waarin de salarissen dit jaar stijgen met 3,25% en met nog eens 3,25% volgend jaar. Verder een eenmalige uitkering van €650 bruto. Volstrekt onvoldoende, vinden FNV en CNV. 

150 werknemers
Bij Nedmag in Veendam werken zo’n 150 mensen. Zij boren zout op uit de bodem in Groningen en maken dit zuiver voor de industrie.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord