Kennisplatform voor het noorden

FNV: Werknemers sociale werkbedrijven houden werkonderbrekingen

Geplaatst op 8 mei 2023
FNV: Werknemers sociale werkbedrijven houden werkonderbrekingen

Werknemers van sociale werkbedrijven in de provincies Drenthe en Groningen houden van maandag 8 tot en met 11 mei werkonderbrekingen. Ze eisen 10,15% loonsverhoging en een verbetering van hun reiskostenvergoeding van 10 naar 21 cent per kilometer. Vanwege de gestegen kosten kunnen de medewerkers met een arbeidsbeperking nauwelijks meer rondkomen.

De FNV gaat bij zoveel mogelijk Sociale ontwikkelbedrijven in Nederland langs om daar de werknemers een brief te laten ondertekenen. In deze brief nodigen de werknemers minister Carola Schouten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Raymond Vlecken, voorzitter van de werkgevers bij de cao- onderhandelingen, uit om op 7 juni naar de landelijke actiedag te komen om daar te laten zien wat de werknemers waard zijn.

Steun voor acties

Bijna alle werkgevers in Groningen en Drenthe steunen de acties, maar er is een aantal dat de medewerkers geen betaald verlof geeft om naar de landelijke actiedag te komen.

Meten met twee maten

Elanda de Boer, bestuurder Sociale werkbedrijven: ‘Maandenlang krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is voor compensatie. Maar gemeenteambtenaren zijn – terecht, hoor – wel gecompenseerd met betere cao-afspraken. Het kan dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten. Terwijl mensen al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen. Deze mensen verdienen ook meer, want ze zijn niet minder.’

Stijgende inflatie

De FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 90.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil dat alle lonen in deze cao’s met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10,15% verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 cent per kilometer. De Boer: ‘Werknemers moeten nu soms kiezen tussen naar hun werk gaan of boodschappen doen.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord