Kennisplatform voor het noorden

FNV en LSVb bereiden rechtszaak voor om energietoeslag studenten af te dwingen bij gemeente Groningen

Geplaatst op 9 september 2022
FNV en LSVb bereiden rechtszaak voor om energietoeslag studenten af te dwingen bij gemeente Groningen

FNV Young & United & LSVb stappen naar de rechter om er voor te zorgen dat Groningse studenten bij de gemeente aan kunnen kloppen voor energietoeslag. Ze doen dat in reactie op de Groningse wethouder Eikenaar die onlangs liet weten nog altijd studenten te zullen blijven uitsluiten van de tegemoetkoming in de energiekosten terwijl andere inwoners daar wel aanspraak op kunnen maken. ‘Juridisch onjuist’, stellen de twee bonden die de wethouder nu via de rechter willen terugfluiten.

Beide bonden doen daarom nu een oproep aan Groningse studenten die wel recht hebben op de energietoeslag, maar die deze niet krijgen van hun gemeente, om zich bij hen te melden. De bonden willen samen met deze studenten een rechtszaak aanspannen om Groningen alsnog te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen. Het uiteindelijke doel is om via Groningen en later ook andere gemeenten te laten zien hoe keihard studenten deze energietoeslag nodig hebben. Het Rijk moet volgens beide bonden over de brug komen om de gemeenten in staat te stellen hun taak uit te voeren.

Rechter

De uitspraak van de Groningse wethouder komt nadat armoedewethouders uit veertien studentensteden vorige week het ministerie van SZW vroegen om de energietoeslag voor studenten te regelen via DUO, die ook de studiefinanciering uitbetaald, in plaats van via de gemeenten. Dat zou nodig zijn, omdat gemeenten geen geld hebben om de toeslag aan studenten uit te keren. Zij krijgen daarvoor namelijk geen tegemoetkoming van het Rijk.

Uitsluiten

De rechtbank in Gelderland oordeelde vorige maand echter dat gemeenten studenten niet mogen uitsluiten, omdat daarmee ‘een niet te rechtvaardigen onderscheid’ wordt gemaakt. De verantwoordelijkheid kwam daarmee nadrukkelijk bij de gemeenten te liggen. De wethouder in Groningen heeft volgens beide bonden juridisch geen grond om studenten te blijven uitsluiten. Zij roepen de gemeenteraad van Groningen dan ook op om de uitzonderingspositie voor studenten in die stad zo snel mogelijk af te schaffen.

Oplossing

Vicevoorzitter Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United: ‘Er moet nu snel een oplossing komen voor een groep in onze samenleving bij wie het water echt tot aan de lippen staat. Het niet toekennen van de energietoeslag kan enorme gevolgen hebben voor de financiële positie van studenten. De gemeenten moeten de toeslag toekennen en het Rijk heeft de verplichting om hen in staat te stellen om die op een eerlijke manier uit te voeren.’

Mening LSVb

Begrip voor gemeenten die financieel ook weinig mogelijkheden hebben, hebben beide bonden wel. Volgens hen zou het Rijk over de brug moeten komen. Voorzitter Joram van Velzen van de LSVb: ‘Er moet echt extra geld uit Den Haag komen, alleen op die manier kunnen gemeenten onze aanvragen daadwerkelijk toekennen. Het is schandalig dat studenten nog steeds uitgesloten worden. Studenten worden gewoon genaaid.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord