Kennisplatform voor het noorden

Eurocommissaris bezoekt Groningen

Geplaatst op 26 januari 2023
Eurocommissaris bezoekt Groningen

De start van het Europese subsidieprogramma Just Transition Fund vindt plaats in Groningen. Op maandag 20 februari zullen Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en hervormingen), minister Micky Adriaansens (economische zaken en klimaat) en minister Karien van Gennip (sociale zaken en werkgelegenheid) hier aanwezig zijn bij de feestelijke start van het JTF.

Dat de aftrap voor het JTF in Groningen plaatsvindt is logisch. In Groningen ligt door het stopzetten van de gaswinning – en het sterke industriële chemiecluster met hieraan verbonden werkgelegenheid – de grootste opgave om de regionale economie onafhankelijk te maken van fossiele grondstoffen. Het Europese programma JTF helpt regio’s om de transitie te maken naar een klimaatneutrale economie, met een daarbij passende flexibele arbeidsmarkt. Aan Nederland is 623 miljoen euro toegekend. Hiervan is 330 miljoen euro beschikbaar voor de regio Groningen-Emmen.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is blij met de komst van de drie bewindsvrouwen naar Groningen. ,,Het onderschrijft het belang van dit grote subsidieprogramma. We lopen in Noord-Nederland  voorop bij het realiseren van een nieuwe, groene economie. JTF biedt ons bedrijfsleven mooie kansen om los te komen van fossiele brand- en grondstoffen en om verder te verduurzamen. Het geeft onze inwoners een perspectief op een fijne schone leefomgeving met groene banen” 


Bij de start van het JTF-programma zijn, behalve de Eurocommissaris en de ministers, vertegenwoordigers aanwezig van alle betrokken Nederlandse regio’s. Op 21 februari zal de Eurocommissaris vervolgens een bezoek brengen aan de regio.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord