Kennisplatform voor het noorden

Emmense bedrijven benutten digitale cursus voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Geplaatst op 11 november 2022
Emmense bedrijven benutten digitale cursus voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Steeds meer bedrijven in Emmen en omgeving haken actief in op het feit dat gemiddeld één op de vier werknemers een baan combineert met mantelzorgtaken thuis. Een praktische en laagdrempelige manier om als werkgever te leren hoe je hiermee om kunt gaan is door via E-learning een gratis cursus te volgen. Een cursus die mede door ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen is ontwikkeld.

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. “Het blijft voor veel ondernemers lastig wanneer medewerkers aangeven dat ze knel komen te zitten tussen hun baan en hun mantelzorgtaken. Daar kunnen wij als ondernemersorganisatie onze leden bij helpen, maar ook anderen,” zegt Arda van Dam, projectleider mantelzorgvriendelijk ondernemen bij Ondernemend Emmen.

De organisatie heeft de afgelopen jaren regionaal, maar ook nationaal de nodige deskundigheid opgebouwd op dit gebied en vraagt regelmatig aandacht voor het onderwerp, zoals nu rond de Dag van de Mantelzorg. ”Bedrijven moeten momenteel veel doen om nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige medewerkers vast te houden. Een goed beleid rondom de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, waar de combinatie werk en mantelzorg onderdeel van is, kan daar een positieve bijdrage aan leveren,” zegt Arda van Dam. “Regel je dingen rond dit thema voor je medewerkers, dan zorgt dat voor minder stress bij de mantelzorgers en verklein je het risico op uitval door ziekte. En het is vaak veel minder ingewikkeld dan werkgevers denken.”

“Een waardevolle tool die geschikt is voor zowel kleine als grotere organisaties.” Het is één van de reacties van ondernemers op de online cursus mantelzorgvriendelijk ondernemen. “Het E-learningtraject op Mantelzorg Infopunt is handzaam en uitnodigend!”, is een andere. Ondernemers kunnen via de speciale website, mantelzorginfopunt.nl, op een eenvoudige manier hun kennis over het thema verdiepen en er concreet mee aan de slag gaan. 

Met behulp van voorbeelden, inspirerende video’s, handige overzichten en ‘hands-on’ actielijsten kan iedere werkgever in korte tijd de opgedane kennis vertalen naar zijn of haar eigen situatie. “Niet alleen voor de korte termijn maar als blijvend onderdeel van het personeelsbeleid,” zegt Arda van Dam van Ondernemend Emmen. “En heb je de zaken goed op orde, dan onderscheid je je in positieve zin als werkgever.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord