Kennisplatform voor het noorden

Eerste paneel geplaatst op zonthermiepark Dorkwerd

Geplaatst op 12 september 2023
Eerste paneel geplaatst op zonthermiepark Dorkwerd

Het door Novar, K3 en TVP Solar ontwikkelde zonthermiepark Dorkwerd, wat warmte gaat leveren aan het warmtenet van WarmteStad, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het realisatieproces. Het 1e paneel, van de in totaal 24.000 te plaatsen collectoren, is geplaatst op het voormalige baggerdepot van K3.    

‘We zijn erg trots op het feit dat we weer een stap dichter bij zijn richting het verwarmen van 2.600 huishoudens in Groningen,’ geeft Alexander Harssema, Technisch Directeur van Novar, aan. ‘Het is een primeur in Nederland om op deze schaal met een duurzame techniek het warmtenet van de stad Groningen te verwarmen.’

Efficiënte technologie zonder warmteverlies 

De 24.000 zonnecollectoren, waarvan de eerste deze week zijn geplaatst, onderscheiden zich van andere thermische collectoren. Het gebruik van een unieke vacuümtechniek is hetgeen wat de zonnecollector zo bijzonder maakt. De vacuümtechniek in het paneel zorgt voor een uitstekende thermische isolatie in het paneel. Omdat er geen lucht in het paneel zit, gaat de zonnewarmte rechtstreeks naar de buizen waar het water doorheen stroomt. Zo ontstaan er geen thermische verliezen.   

Deze techniek zorgt ervoor dat het water in de collector verwarmd kan worden tot wel 180 graden Celsius. Echter blijft het in dit project beperkt tot 85 graden Celsius, waardoor een hogere efficiëntie en energieproductie mogelijk zijn. De collectoren worden gefabriceerd in Italië en geleverd door TVP Solar.

Zonnewarmte, zelfs in de winter  

De zonnecollectoren zijn ontworpen om in alle seizoenen warmte te leveren, ook in de winter. Dit is te danken aan de veelzijdige lichtopvang van de collectoren. Zowel direct, maar ook indirect licht wordt door de collectoren opgevangen. Op deze manier leveren de collectoren een optimale prestatie, ook wanneer het bewolkt is of wanneer de collectoren vies zijn. Dit maakt ook dat de collectoren minimale onderhoudsvereisten hebben. De regen, die de collectoren schoonspoelt, is genoeg.  

De warmte die door de collectoren stroomt, wordt via buizen naar het 6000m3 grote buffervat op het zonthermiepark gevoerd en opgeslagen. ’s Nachts wordt deze warmte vanuit het zonthermiepark afgevoerd naar de WarmteCentrale van het duurzame warmtebedrijf WarmteStad. Als laatste zorgt WarmteStad ervoor dat de warmte met de juiste temperatuur gedistribueerd wordt naar de aangesloten bedrijven en woningen in Noordwest Groningen. 

In de zomer wordt er op het zonthermiepark meer warmte geproduceerd dan in de winter. Het overschot aan warmte wordt via het zonthermiepark afgevoerd en opgeslagen in een seizoensopslag van WarmteStad.   

Zonthermiepark Dorkwerd

Voor de gemeente Groningen is het zonthermiepark een belangrijk project in het realiseren van een CO2-neutraal en aardgasvrije stad. Het zonthermiepark in Dorkwerd, dat wordt gebouwd op een voormalig baggerdepot, is 12 hectare groot en zal duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet van WarmteStad. Met 24.000 zonnecollectoren zal het park zo’n 2.600 bedrijven en huishoudens in Groningen voorzien van duurzame warmte.   

Bovendien is het zonthermiepark zo goed mogelijk landschappelijk ingepast. Vivian van de Kamp van K3: “We wilden op deze locatie een plek bieden voor duurzame energie én tegelijkertijd de ecologie verbeteren. Voor het hele baggerdepot van 22 hectare groot is een ecologisch inrichtings- en beheerplan gemaakt. Daarvan wordt 10 hectare helemaal ingericht als natuurgebied.”   Naar verwachting zal het park eind 2023 worden aangesloten en warmte leveren aan het Groningse warmtenet. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord