Kennisplatform voor het noorden

Eerlijk Eten uit de Streek start levering

Geplaatst op 8 juni 2021
Eerlijk Eten uit de Streek start levering

Eerlijk Eten uit de Streek is vrijdag 4 juni 2021 gestart met permanente levering van streekproducten in Midden-Nederland. Dit werd vrijdag officieel gestart door wethouder Didi Dorrestijn. “Een dergelijke samenwerking tussen boeren en consumenten helpt om stappen te kunnen zetten in voedselvraagstukken.” Zij nam als eerste een pakket streekproducten in ontvangst bij landwinkel Vanelly in Barneveld.

Deelnemers kunnen zich vanaf nu abonneren om wekelijks verse streekproducten zoals  seizoensgroenten, zuivel en eieren uit de regio te bestellen. Ook worden wekelijks recepten aangeboden voor complete maaltijden. Bestellingen kunnen online worden gedaan en iedere vrijdag kunnen pakketten op diverse afhaallocaties in de buurt worden afgehaald. Het assortiment wordt de komende periode steeds verder uitgebreid met onder andere brood, vlees en houdbare producten.

Feestelijke start

De start van permanente levering werd vrijdag gevierd bij Vanelly in Barneveld. Wethouder Didi Dorrestijn deed eerder al mee aan de 40-dagen Challenge en nam het eerste streekpakket in ontvangst. “Als gemeente Barneveld vinden we lokale initiatieven heel belangrijk. Er is ontzettend hard gewerkt de afgelopen tijd en ik ben blij dat dit nu staat. Deze samenwerking tussen boeren en consumenten is echt nodig om stappen te kunnen zetten in voedselvraagstukken.”

Melkveehouder Gert van Middendorp van Vanelly is zelf ook deelnemer aan het initiatief/mede initiatiefnemer. “De afgelopen jaren heb ik me samen met andere boeren veel ingezet voor lokale van producten. Maar om het voedselsysteem te veranderen is echte samenwerking van boeren en consumenten nodig. Ik en blij dat we nu van start gegaan zijn. Samen met boeren en consumenten gaan we al doende het voedselsysteem vormgeven en steeds verbeteren. Daarin is Eerlijk Eten uit de Streek uniek.”

Pieter Zijlstra is als consument en vrijwilliger betrokken bij het initiatief: “Ik heb ook meegedaan aan de eerdere 40-dagen Challenge. Ontzettend fijn dat er zoveel afhaalpunten zijn en dat de logistieke opzet professioneel is geregeld. Dat maakt het veel praktischer voor deelnemers om zich aan het initiatief te verbinden. Ik draag ook graag mijn steentje bij aan het halen en brengen van de pakketten. En als ik mogelijkheden zie om de logistiek nog verder verbeteren zal ik die zeker aandragen.”

Permanente levering

In oktober 2020 vond de eerste 40-dagen Challenge Eten uit de Streek plaats. Dit is bij vele deelnemers zo goed bevallen, dat ze graag permanent de mogelijkheid wilden hebben om eerlijk te eten uit de streek. Met vele vrijwilligers -consumenten en boeren- is het nu gelukt de permanente levering te organiseren. Uiteindelijk willen we toe naar een organisatie met enkele betaalde functies en de vrijwilligers,” zegt Marlies Knol (voorzitter van de Stichting Eerlijk eten uit de Streek).

Lokaal eten tegen een eerlijke prijs

Eerlijk Eten uit de Streek is ontstaan vanuit consumenten en boeren. Zij zien in hoe belangrijk het is om samen te werken aan een eerlijk en duurzaam regionaal voedselsysteem. De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren, vraagt om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument.  Vanuit het gevoel van een gedeelde verantwoordelijkheid voor elkaar en een eerlijk en gezond regionaal voedsel- en ecosysteem leren ze met elkaar hoe zij hierin steeds verdere stappen kunnen zetten.

Meer info: https://www.eerlijketenuitdestreek.nl  

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord