Kennisplatform voor het noorden

Dromen, durven en doen in de energietransitie: Ekwadraat levert blijvende oplossingen

Geplaatst op 23 juni 2022
Dromen, durven en doen in de energietransitie: Ekwadraat levert blijvende oplossingen

We gaan in Nederland niet van het gas af. En het poldermodel mag ook de prullenbak in. Ekwadraat gaat tegen de stroom in, om de energietransitie écht te versnellen. De energie die oprichter van de Ekwadraat Groep, Douwe Faber met zich meebrengt, wordt na marktintroductie succesvol verder gebracht door algemeen directeur Cor van de Haar. We spreken beide heren in het circulaire pand van de Ekwadraat Group, bovenop de voormalige vuilstort in Leeuwarden.

Het innovatieve kantoorgebouw is onderdeel van Energiecampus Leeuwarden. Faber toont een schets van de plannen op deze locatie. “Er komt een zonnepark, we bouwen een Bio-LNG fabriek en we zetten een vergistingsinstallatie neer die gas maakt van gras.” De rasondernemer legt uit: “In potgrond zit veen, dat mag straks niet meer vanwege de CO2-impact. Gras vergisten en composteren levert eenzelfde product op als veen.” Ook nieuwe technologieën van buitenlandse investeerders worden binnengehaald, bovendien komt er een groene fabriek waar een kans ligt voor het inzetten van sociale werkvoorziening. “En we testen klimaatadaptieve drivers, die worden ingezet voor waterberging.” In sneltreinvaart somt Faber de plannen op.

Planbare energie

Van de Haar: “Bij het bedenken van alternatieven voor fossiele energie kom je allerlei problemen tegen. Maar wij kijken ánders. De oplossing voor de actuele netcongestie is wat ons betreft bijvoorbeeld planbare energie. Op industrieterreinen kunnen bedrijven energie uitwisselen, hun piekmomenten plannen en op elkaar afstemmen. Ons plan daarvoor is uniek en rollen we overal in Nederland uit.” Faber: “Bij die oplossing hoort óók het gebruik van gas. Dat we ‘van het gas af gaan’ is de grootste misvatting van Nederland. We gaan wel andere gassen gebruiken, zoals waterstof.”

Groengasinstallaties

Ook de stikstofcrisis kan opgelost worden, als het aan Ekwadraat en technologiebedrijf HoSt ligt. Faber: “We hebben maar 5% van het volledige stikstofbudget nodig om te investeren in 1500 kleinschalige groengasinstallaties bij boeren. Boerengrond bindt CO2, door de aanwezigheid van organische stoffen. Boeren kunnen dat afvangen en er biogas van maken. Als een derde dat doet, deze combinatie van monomestvergisting en groengasproductie, behalen we al 70% van de stikstofdoelstellingen. We hebben dit plan net gepresenteerd, met het consortium ReFerm. De vele geïnteresseerde boeren willen liever investeren dan zich laten uitkopen.” Als boerenzoon is Faber gedreven om hier een succes van te maken. “Duurzame energie is geen linkse hobby: het is business. Hoe meer we verdienen, hoe meer we investeren in de duurzame economie.”

Blijvende oplossingen

Van de ideeën die Ekwadraat ontwikkelt ontstaat 70% door vragen vanuit klanten. De overige 30% komt tot stand doordat Ekwadraat problemen signaleert en op eigen initiatief oplossingen ontwerpt. Faber: “Onze missie is blijvende oplossingen bedenken voor een fossielvrije toekomst.” Van de Haar vult aan: “Wij adviseren niet alleen: wij ontwikkelen, beheren, innoveren én financieren.”
Onder de Ekwadraat Group vallen namelijk meerdere bedrijven. Faber: “De kennisactiviteiten door Ekwadraat en D4 vormen de kern. De andere ondernemingen bouwen we op van niets naar iets. Zodra het stáát, gaan wij weer verder.” Deze manier van werken is ontstaan vanuit de noodzaak de energietransitie te versnellen. Die versnelling moet vanuit de markt komen, weten Faber en Van de Haar. “Er zijn partijen nodig die investeringen doen en risico’s nemen. Wij nemen die handschoen op. We leren van elke businesscase, zijn betrokken tot en met de uitvoering. Zo worden we een betere ontwikkelaar en kunnen we steeds grootschaliger plannen uitrollen.”

Doorzettingsvermogen

D4 is, naast Ekwadraat, het grootste bedrijf van de Ekwadraat Group. Faber: “De vier D’s staan voor: Dream, Discover, Develop, Deliver. Elk goed idee maakt dit proces door: het begint met een droom, het ontdekken van de mogelijkheden, het ontwikkelen én het waarmaken. Dat vergt kennis, ervaring, geld en doorzettingsvermogen. Leren delen, leren samenwerken: partners zoeken en mee-investeren, zodat meer ondernemers de eindstreep halen.” Dat de politiek achterloopt qua wet- en regelgeving is de heren een doorn in het oog. “We zitten aan tafel, we hebben elkaar nodig. Maar we hebben wel een brandbrief gestuurd: het moet echt anders. Fuck het poldermodel. We moeten versnellen, er moet lef getoond worden!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord