Kennisplatform voor het noorden

Drents Museum: focus op vrouwelijke kunstenaars

Geplaatst op 29 april 2021
Drents Museum: focus op vrouwelijke kunstenaars

Van oudsher kregen vrouwelijke makers minder aandacht in musea dan hun mannelijke collega’s. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen en het Drents Museum laat dat in 2021 zien. Het museum in Assen presenteert – als het in het voorjaar weer publiek kan ontvangen – drie solotentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars: Tamara Muller, Deborah Poynton en Frida Kahlo.

Frida Kahlo

Van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 presenteert het Drents Museum de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl hebben haar doen uitgroeien tot een wereldwijd icoon. In de tentoonstelling Viva la Frida! is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst én persoonlijke voorwerpen te zien, een wereldprimeur. Hiervoor werkt het Drents Museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo in Mexico Stad. Deze verzamelingen worden aangevuld met enkele bruiklenen uit andere collecties.

Tamara Muller

De schilderijen van Tamara Muller (Wehe-den Hoorn, 1975) hebben een eigen stijl. Ze plakt haar eigen gezicht op ieder figuur in haar werk. In de tentoonstelling PLAY! – van 23 mei tot en met 19 september – zijn zowel collages als schilderijen en tekeningen van Muller te zien. Zij ziet haar eigen schilderijen en tekeningen niet als zelfportretten. De werken zijn eerder een spel, een ‘plak en knip’-theater over macht, schuld en schaamte. Muller begint met het maken van selfies. Die print ze uit en ze maakt er collages mee, die dienen als het startpunt van een serie kunstwerken. 

Deborah Poynton

In Beyond Belief toont het museum vanaf 11 juli de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton (Durban, 1970). Zij werd geboren in Zuid-Afrika en bracht haar jeugd door in Groot-Brittannië, Swaziland en de Verenigde Staten. Ze studeerde twee jaar aan de Rhode Island School of Design. Op negentienjarige leeftijd keerde ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze in Kaapstad fulltime ging schilderen. In Nederland is Poynton nauwelijks bekend. Het Drents Museum toont schilderijen die zij de afgelopen tien jaar maakte. Onder andere het drieluik Beyond Belief, dat Poynton speciaal voor de tentoonstelling maakte. De tentoonstelling is te zien van 11 juli tot en met 28 november. 

Kijk voor meer informatie en actuele ontwikkelingen op www.drentsmuseum.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord