Kennisplatform voor het noorden

Drents Museum eert Van Goghs Drentse oeuvre op Drentse dag

Geplaatst op 5 september 2023
Drents Museum eert Van Goghs Drentse oeuvre op Drentse dag

Woon jij in Drenthe en heb jij een link met Vincent van Gogh? Heet je bijvoorbeeld Vincent of Van Gogh, ga je naar het Vincent van Gogh College, woon je in de Van Gogh straat óf op een van de plekken waar Vincent in Drenthe is geweest? Dan kun je op zondag 10 september gratis alvast de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe in het Drents Museum bekijken. 

Vincent van Gogh kwam in 1883 aan in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw Amsterdam en Veenoord, waarvan uit hij ook een dagtrip naar Zweelo maakte. Woon je in de gemeente Hoogeveen, Emmen of Coevorden of heb jij een andere link met Vincent van Gogh, reserveer dan een gratis kaart en neem, naast je ticket een officieel document mee waarmee jij kunt laten zien dat op je 10 september bij de Van Gogh in Drenthe-dag hoort te zijn. 

Voldoe je niet aan de genoemde voorwaarden maar wil je deze dag niet missen? Er zijn ook reguliere tickets te koop. 

Drentse Van Gogh tattoo
Op deze dag kun je Vincent van Goghs Drentse periode laten vereeuwigen. De in Emmen geboren tattoo artiest Bastian Teeuwen is de hele dag aanwezig om je te voorzien van een blijvende herinnering aan Van Goghs Drentse periode. Kies een van zijn Drentse schilderijen of tekeningen of laat een quote uit Vincents Drentse brieven voor altijd op je lichaam plaatsen. 

Wie het eerst komt, is het eerst aan de beurt, dus kom op tijd. Je kunt Bastians ‘Drentse Van Gogh flash’ kosteloos laten zetten op 10 september, in de publiekshal van het Drents Museum. 

Drentse Van Gogh vereeuwigen op textiel
Of laat een van zijn Drentse werken, zoals De turfschuit of De onkruid verbrandende boer zeefdrukken op je kussensloop, t-shirt, stoffen tas of onderbroek door SPOUK. 

Vincent van Gogh arriveert op 11 september 1883 in Drenthe. Hij verblijft drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en maakt een daguitstap naar Zweeloo. Het Drentse landschap inspireert hem. Hij vindt er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Hij oefent met thema’s, technieken en kleuren. Van Goghs tijd in Drenthe is van belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Hij legt er een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken.

Foto: Drents Museum

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord