Kennisplatform voor het noorden

Drenthe College maakt werk van waterstof

Geplaatst op 13 april 2023
Drenthe College maakt werk van waterstof

Waterstof is een belangrijke schakel in de energietransitie. Het is misschien wel dè energiedrager van de toekomst en vindt nu al zijn weg in de industrie. Steeds meer bedrijven laten hun machines, verwarming en wagenpark draaien op waterstof.

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe zit het met productie, transport, opslag en toepassingen van waterstof? Veiligheid? Onderhoud? Zijn je technici er voldoende voor geschoold of moet je specialisten in huis halen? Het in Emmen gevestigde practoraat Waterstof in de Industrie van Drenthe College heeft veel antwoorden en maakt letterlijk en figuurlijk werk van waterstof.

‘Het aantal fte’ers dat met waterstof werkt kan oplopen tot wel 72.000. Daaronder vallen engineers, operators, installateurs, onderhoudstechnici, noem maar op. Die moeten allemaal worden (bij-)geschoold of omgeschoold. Voor die uitdaging staan wij nu. Het gebeurt al. Kijk naar een bedrijf als Resato, waar nu 50 mensen met waterstof werken; in 2030 moeten dat er 1000 zijn.‘

Dat zegt Willem Hazenberg, die het practoraat in Emmen bestiert. Hij is senior consultant bij Stork en al jaren waterstof-expert, stond aan de wieg van het Hydrogreenn netwerk en was nauw betrokken bij de realisatie van de waterstofwijk in Hoogeveen. In april 2022 werd Hazenberg aangesteld als practor bij Drenthe College en sindsdien heeft hij een stevig netwerk gecreëerd om industrie, overheid en onderwijs bijeen te brengen.

‘We doen praktijkgericht onderzoek en delen onze kennis met andere practoren, lectoren, professoren, docenten en studenten op alle niveaus, maar vooral ook met bedrijven. We ontwikkelen trainingen voor medewerkers van bedrijven en voeren projecten uit, waaronder testopstellingen. Daarbij ligt onze focus op het veilig en efficiënt toepassen van waterstof in een industriële omgeving.’

De projecten worden op locatie uitgevoerd, bijvoorbeeld bij Groningen Airport Eelde (groundpower-installatie), bij bedrijven als Stork, Resato en bij Getec. Maar ook in de eigen DC Tech praktijkhal en in de GreenWise Campus. Daar leren de studenten van de mbo-opleiding Allround Operational Technicus, Technical Engineering en Procentechniek met een waterstofmodule wat het principe van waterstof inhoudt. Ook staan er bouwpakketten voor speelgoedauto’s met een waterstofcel, die toekomstige mbo’ers in elkaar mogen zetten tijdens een open dag. En dat vindt niet alleen de jeugd leuk om te doen.

Hazenberg werkt samen met Liesbeth Horstmann, projectmanager Techniek Innovatie bij Drenthe College. Zij benadrukt dat de Drentse mbo-opleiding niet alleen opereert, maar stevig samenwerkt met andere opleidingen, overheden en instellingen in binnen- en buitenland. ‘Waterstof is een wereldwijd verhaal en dan is het mooi om te zien dat we in Emmen een belangrijke spilfunctie kunnen vervullen. Niet voor niets zien we veel van onze studenten hier de weg oversteken’, waarbij ze wijst op het naastgelegen industriecomplex Getec, waar het bedrijvencluster zich bevindt waar hoogwaardige circulair plastics worden geproduceerd. ‘We willen graag samenwerken met ondernemers in de regio. We kunnen ze helpen bij de energietransitie, het trainen van hun medewerkers, maar ook het opzetten van innovatieve projecten. Waarbij onze studenten zaken voor elkaar kunnen krijgen wat anderen bedenken. Uiteraard wel met respect voor het leerproces. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we hoogwaardige (procen-)techniek in onze regio houden en werkgelegenheid creëren in en voor de energietransitie.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord