Kennisplatform voor het noorden

Drenten vieren grootste feestjes van Noord-Nederland

Geplaatst op 29 juni 2022
Drenten vieren grootste feestjes van Noord-Nederland

Nederland stuurt weer massaal uitnodigingskaarten voor feestjes. In het eerste kwartaal van 2022 is er een stijging van maar liefst 968 procent te zien ten opzichte van diezelfde periode in 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go, de grootste kaartenwebshop van Nederland. Naast de klassieke verjaardagsfeesten, schieten ook nieuwe feestjes met een bourgondisch thema, zoals etentjes, high tea’s, borrels en tuinfeesten als paddenstoelen uit de grond. 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: die spreuk gaat zeker op voor Drenthe. Inwoners van Drenthe versturen gemiddeld namelijk 22 uitnodigingen per verjaardagsfeestje. Daarmee zijn Drenten grotere feestbeesten dan Friezen en Groningers. Ook vergeleken met de rest van Nederland houdt Drenthe van gezelligheid. Drenthe staat namelijk op plek 5 van provincies die de meeste uitnodigingen versturen. Daarnaast zijn Drenten echte lekkerbekken. Alleen in Zeeland worden meer feestjes met bourgondisch thema georganiseerd. Etentjes worden het vaakst gegeven, maar ook barbecues zijn populair. 

Groningen

Groningers houden wel van een borrel. In Groningen worden namelijk ongeveer 10% meer uitnodigingen voor borrels verstuurd dan in de rest van Noord-Nederland. Toch zijn barbecues en tuinfeesten nóg populairder. Vooral in de stad Groningen zijn ze gek op feestjes in de buitenlucht. Bij meer dan 42% van de bourgondische uitnodigingen gaat het namelijk om een barbecue of tuinfeest. In de Groningse hoofdstad worden per verjaardagsfeestje gemiddeld 25 uitnodigingen verstuurd. Daarmee staat de studentenstad op de vierde plek van provinciehoofdsteden met de meeste uitnodigingen per feestje.

Friesland

Als Friezen een feestje geven, versturen ze gemiddeld 20 uitnodigingen. Daarmee zijn de inwoners van Friesland behoorlijk kieskeurig. Alleen Flevolanders nodigen minder dierbaren uit op hun feestje. Wat betreft barbecues, borrels en etentjes nodigen Friezen zelfs het minste aantal gasten uit: gemiddeld 14 mensen. In Leeuwarden is dat aantal opvallend lager met 6 uitnodigingen per bourgondisch feestje. Daarmee scoort Leeuwarden het laagst van alle provinciehoofdsteden. Dat zijn dus exclusieve feestjes! Vergeleken met andere provincies zijn Friezen gek op barbecues en tuinfeesten, bij maar liefst 41% van de uitnodigingen gaat het om een bourgondisch buitenfeestje.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord