Kennisplatform voor het noorden

Douna Machinery: van idee tot eindproduct

Geplaatst op 16 juli 2021
Douna Machinery: van idee tot eindproduct

Massaproductie zul je veel niet tegenkomen bij engineering en machinebouw Douna Machinery. ”We leveren technisch creatieve oplossingen”, zegt DGA Ale Procee. Regelmatig gaat het om een uniek design en éénmalige constructie van een machine of machineonderdelen.

“Dat is specialistisch werk. Een reparatierobot, bijvoorbeeld, die op drie kilometer onder water zijn werk moet doen. Dan is precisie het kernwoord. Een duizendste van een millimeter kan een cruciaal verschil maken.”

Regie in meedenken

Procee vertelt: “Vaak is ons doel een bedrijf verder helpen met onze expertise. We ontwerpen nieuwe machines of onderdelen daarvan, waarmee de grenzen van wat mogelijk is worden verlegd. Onze kracht ligt niet alleen in deze technische expertise. Minstens even belangrijk is dat wij een volledig project uit handen nemen. We engineeren, we bouwen en we leveren de benodigde service en documentatie. Ook als we onderdelen uitbesteden aan andere specialisten, houden we de regie in handen. Wij nemen de verantwoordelijkheid en de opdrachtgever heeft daarmee slechts één aanspreekpunt.”

Bij projectregie hoort meedenken. “Een opdrachtgever zoekt een oplossing. Hij wil verder, meer, sneller of op een schonere manier werken. Soms is er meer mogelijk dan op voorhand gedacht wordt. We zoeken oplossingen in de bewerkingstechniek, het gebruikte materiaal en het kostenperspectief. We hebben bijvoorbeeld gezien dat door de coronacrisis metaalsoorten duurder zijn geworden. Wij gaan dan kijken naar niet voor de hand liggende materiaalsoorten en/of productiemethoden. Dat zijn economische en technische berekeningen. Kwaliteit en veiligheid staan uiteraard voorop.”

Groene stroom voor de omgeving
Procee vervolgt: “We gaan naar een nieuwe economie waarbij goed beheer belangrijker is dan groei. Duurzaamheid en circulair zijn de begrippen die daarbij passen. Wij willen in die transitie van betekenis zijn.” Een stap die het bedrijf daartoe neemt is 1200 zonnepanelen plaatsen voor een selfsupporting energiehuishouding. “We gaan niet alleen voor onszelf produceren. We gaan een overproductie realiseren zodat bedrijven in de omgeving ook kunnen profiteren van groene stroom.”

Daarnaast zet Douna in op de ontwikkeling van waterstof als schone en duurzame energiedrager. Samen met het Electrolyser Makersplatform NL werkt Douna aan een nieuw prototype electrolyser voor waterstof. “We werken veel en graag samen met universiteiten en hogescholen. Daar is de kennis op het gebied van duurzaam produceren en wij leveren de mogelijkheden voor onderzoek. Ook hierin zoeken we samenwerking en denken we graag mee.”

Douna Goede Doelen
Bij Douna maken ze high tech machines en machineonderdelen die overal ter wereld en in allerlei industrieën te vinden zijn. Procee wil vanuit een dergelijke bevoorrechte positie ook iets betekenen voor anderen. “We hebben een Douna Goede Doelen ANBI in het leven geroepen waar een deel van onze winst naartoe gaat. Medewerkers van Douna zitten in het bestuur en bepalen welk doelen onze steun krijgen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord