Kennisplatform voor het noorden

DNV GL maakt nieuwe energie betrouwbaar en veilig

Geplaatst op 31 december 2019
DNV GL

Safer, smarter, greener. Onder dat motto is DNV GL met 12.500 experts wereldwijd actief op het gebied van waarborgen, inspectie en advies. In Nederland werken ruim 600 mensen voor de in 2013 uit Det Norske Veritas en Germanischer Lloyd gefuseerde organisatie, verspreid over vestigingen in Rotterdam, Arnhem en Groningen.

De Groningse vestiging heeft zich binnen de wereldwijde organisatie ontwikkeld tot hèt expertisecentrum op het gebied van energietransitie. Een rondleiding door het high-tech complex aan het Hoendiep in Groningen leert dat er van alles gaande is op het gebied van het toekomstige energiesysteem: diverse duurzame brandstoffen, nieuwe technologieën en slimme netwerken worden getest. Sommige in het diepste geheim: het gaat hier om de toekomst van de energievoorziening en investeerders willen dat graag nog even voor zich houden.

Betrouwbaar

“Wij maken nieuwe energie betrouwbaar en veilig”, vat locatieleider Johan Knijp kort samen, tijdens de boeiende rondleiding. “Samen met onze klanten ontwikkelen en testen we nieuwe technologieën op betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Ook ontwikkelen we voor overheden normen, om de toekomstige energievoorziening meteen goed te regelen.” Gebalanceerde normen: “Enerzijds om de energiegebruiker te beschermen tegen eventuele schadelijke gevolgen, anderzijds om de producent of leverancier niet op onnodig hoge kosten te jagen.”

Waterstofoven

Vol trots staat de locatieleider voor een imposante hoge temperatuur oven, waarin getest wordt of duurzaam opgewekte waterstofgas kan worden ingezet voor de productie van glas, keramiek en staal. “We onderzoeken met name branders die zowel op aardgas als waterstof kunnen branden om niet te veel van één energiebron afhankelijk te zijn. Dit doen we in opdracht van een internationaal consortium van 25 bedrijven en de Nederlandse overheid. We ontwikkelen en testen niet alleen, maar organiseren en regisseren ook de samenwerking tussen de partijen. Onderdeel van het project is een velddemonstratie bij Nedmag in Veendam.”

Waterstofwijk

“Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van cv-ketels, voor toepassing van waterstofgas in de gebouwde omgeving. We hebben begin dit jaar samen met de lokale netbeheerder Stedin in Rotterdam een appartementencomplex voorzien van cv-ketels die op 100 % waterstofgas branden. In navolging hiervan leveren we ook onze bijdrage aan waterstofwijk Hoogeveen, waar ambitieuze plannen zijn om tachtig woningen niet op aardgas maar op 100% waterstof te verwarmen.”

Toekomstbeeld

Er gebeurt veel op het gebied van energietransitie; en DNV GL zit er bovenop. De organisatie die van oudsher sterk vertegenwoordigd is in de scheepvaart en de olie- en gaswinningsindustrie, is in toenemende mate actief op het gebied van energietransitie. “De overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem is in volle gang. De kansen zijn enorm en de complexiteit en onzekerheden soms onbehaaglijk groot. Om een scherper beeld van de toekomst te hebben publiceren we jaarlijks een Energy Transition Outlook, een toekomstbeeld van het energiesysteem richting 2050. Zo weten we beter wat er nu ontwikkeld en getest moet worden om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Daar zetten we op in. Als onafhankelijke partij, die zekerheid biedt. Daar zijn onze energie-experts van cruciaal belang: chemisch technologen, elektrotechnici, natuurkundigen en werktuigbouwkundigen, die zich dagelijks inzetten voor het energiesysteem van de toekomst.”

Fotobijschrift: Johan Knijp bij een waterstof-testinstallatie.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord