Kennisplatform voor het noorden

Creatieve Vouchers Groningen vooral uitgegeven aan ontwikkeling duurzame producten

Geplaatst op 9 januari 2024
Creatieve Vouchers Groningen vooral uitgegeven aan ontwikkeling duurzame producten

In 2023 heeft de provincie Groningen de creatieve industrie in de provincie opnieuw een impuls gegeven met de Regeling Creatieve Vouchers. Het afgelopen jaar hebben kunstenaars volgens Stichting Kunst & Cultuur (K&C) twaalf producten en diensten ontwikkeld. Opvallend is dat het verduurzamen van producten en het reduceren van afvalstromen een terugkomende wens van MKB Groningen is.

Manden van onverkoopbare kleding

MKB’ers hebben kunstenaars voor uiteenlopende opdrachten gevraagd. De meesten dragen bij aan een duurzame wereld. Vijf ontwerpers lieten tijdens Groningen Ontwerpt zien hoe je reststromen en afval van winkels kunt hergebruiken tot een nieuw product. Zo verwerkt Anne Varekamp oud papier van stichting Lutje Lokaal tot keramiek en kledingstukken. Esmé Hofman verwerkt kledingstukken die niet meer verkocht kunnen worden in manden. Een ander voorbeeld is de opdracht van festival Paradigm aan Richard Bolhuis. Richard maakt organische tekeningen die zich verbinden met de plantengroei op het festivalterrein.

De Regeling Creatieve Vouchers moet het cultureel ondernemerschap van kunstenaars versterken en het MKB stimuleren kunstenaars in te schakelen voor de ontwikkeling van een product of dienst. Een deel van de kosten van de kunstenaar kan met de voucher worden vergoed. In totaal is met de vouchers ruim 110.000 euro aan opdrachten verstrekt aan kunstenaars.

De regeling Creatieve Vouchers versterkt de positie van ontwerpers en de samenwerking met ondernemers. Volgens adviseur Katja Draper is de uitgifte van vouchers een mooie kans voor kunstenaars hun creatief ondernemerschap vorm te geven en te versterken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord