Kennisplatform voor het noorden
Bas Baalmans
Groningen Digital Business Centre Projectleider / Managing Director

Waarom technologische adoptie en digitalisering belangrijk zijn voor het MKB

Technologische adoptie en digitalisering zijn cruciale factoren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) om competitief en relevant te blijven in een snel veranderende zakelijke omgeving. Hier zijn enkele redenen waarom dit thema het mkb zo bezighoudt en wat de uitdagingen zijn:

 1. Efficiëntie en productiviteit: Door technologieën zoals automatiseringssoftware, cloud computing en mobiele applicaties te gebruiken, kunnen mkb-bedrijven hun werkprocessen stroomlijnen en hun productiviteit verhogen.
 2. Marktbereik vergroten: Digitale marketing, sociale media en e-commerce stellen mkb’s in staat om nieuwe klanten te bereiken die ze anders misschien niet zouden kunnen bereiken.
 3. Klantenservice verbeteren: Technologie maakt het mogelijk om klantenservice te verbeteren door bijvoorbeeld gebruik van CRM-systemen die helpen bij het beheren van klantrelaties, en chatbots die 24/7 ondersteuning bieden.
 4. Innovatie en concurrentievermogen: Technologie maakt nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen mogelijk die mkb’s kunnen helpen zich te onderscheiden van concurrenten.
 5. Data-analyse en besluitvorming: Door data te verzamelen en te analyseren, kunnen mkb’s beter geïnformeerde beslissingen nemen over alles van marketing tot voorraadbeheer.

Uitdagingen bij technologische adoptie en digitalisering:

 1. Kosten: De initiële kosten voor de aanschaf en implementatie van nieuwe technologieën kunnen aanzienlijk zijn, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.
 2. Kennis en vaardigheden: mkb’s hebben mogelijk niet altijd het personeel met de juiste technische vaardigheden om nieuwe technologieën te implementeren en te beheren.
 3. Cyberveiligheid: Naarmate mkb’s meer afhankelijk worden van digitale technologieën, worden ze ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen, wat een grote zorg is gezien de potentieel verwoestende gevolgen van datalekken.
 4. Weerstand tegen verandering: In veel mkb’s kan er een culturele weerstand tegen verandering zijn, waarbij werknemers gewend zijn aan traditionele manieren van werken en terughoudend zijn om nieuwe technologieën te omarmen.
 5. Tijd en middelen voor training: Het trainen van personeel om nieuwe technologieën effectief te gebruiken kost tijd en middelen, en deze zijn vaak schaars in kleinere bedrijven.
 6. Onderhoud en updates: Technologie veroudert snel en vereist voortdurend onderhoud en updates om functioneel en veilig te blijven, wat een voortdurende investering vereist.
 7. Integratie met bestaande systemen: Het integreren van nieuwe technologieën met bestaande bedrijfssystemen kan complex en tijdrovend zijn.

Voor veel mkb’s is de sleutel tot het overwinnen van deze uitdagingen het vinden van betaalbare technologische oplossingen en het investeren in training en ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast kan het samenwerken met technologiepartners en het gebruikmaken van gespecialiseerde diensten helpen om de overgang soepeler te maken. Hulp nodig als mkb-er bij digitalisering? Neem contact op met het GDBC, dit kan via gdbc@rug.nl.

Bas Baalmans
Groningen Digital Business Centre (GDBC)

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord