Kennisplatform voor het noorden
Hennie van Braak
Van Braak Accountants Accountancy

Waarom heb ik dit niet eerder gehoord?

Waarom heb ik dit niet eerder gehoord? Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld, wanneer ik een bedrijf heb doorgelicht en met tips en adviezen kom die de betreffende klant een behoorlijke besparing op de (fiscale) lasten oplevert. Het leuke is dat dit vaak bij ondernemers gebeurt die bij toeval klant bij Van Braak Accountants zijn geworden. ‘Je ogen en oren altijd openhouden’, is een advies dat ik iedereen binnen de organisatie meegeef. Zelf doe ik niet anders, met vaak verrassende ontwikkelingen tot gevolg.

Onlangs zat ik bij een nieuwe klant, die ik toevallig een week of drie, vier daarvoor was tegengekomen. Tijdens een rondje langs een aantal klanten, kwam ik bij hen terecht om een hapje te eten. Overal waar ik kom, kijk ik om me heen. Dit was een keurige zaak, met eigenaren van middelbare leeftijd. Nog voordat het eten op tafel stond had ik al even bij de Kamer van Koophandel gekeken wat voor ondernemersvorm de zaak had. Het bleek om een VOF van drie personen te gaan, dat 17 jaar geleden was gestart. Ik verbaasde me er meteen over dat ze in al die jaren geen wijziging van de ondernemersvorm hadden ondergaan.

In die zeventien jaar waren er inmiddels wel stille reserves opgebouwd, die je met de fiscus mag afrekenen wanneer je stopt met je bedrijf. Dat ‘probleem’ is te voorkomen. Dat wil zeggen je kunt de fiscale lasten die je bij beëindiging moet afdragen aantrekkelijker maken en gelijktijdig de jaarlijkse belastingdruk omlaag brengen. Hoe? Heel eenvoudig. Door de VOF om te zetten in een andere ondernemersvorm.

Dat hebben we meteen maar even besproken. Toen bleek ook dat beide vennoten waren getrouwd en hun partners in de onderneming werkten. Voeg hen ook toe als vennoot, want ook dan ga je minder belasting betalen. Toen ze dat hoorden stelden ze hardop de vraag: waarom hebben we dat nog nooit eerder gehoord?

Ook zijn er kinderen die af en toe in de zaak helpen, tegen betaling. Ik heb geadviseerd om hen in vaste dienst te nemen, bijvoorbeeld voor 4 uur per maand. Dan kun je onder andere gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit en ook dat is fiscaal een aantrekkelijke optie.

’s Avonds hield ik een lezing voor 30 Leeuwarder ondernemers. Iets wat ik regelmatig doe en waarvoor bij ondernemers veel interesse is. En dat is niet voor niets. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ondernemers veel geld kunnen besparen wanneer ze de juiste adviezen krijgen.

Hennie van Braak, 06-53734363
hhvanbraak@vanbraakaccountants.nl

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord