Kennisplatform voor het noorden
Ton Schroor
VNO-NCW MKB Noord Netwerken

Vitamine O

Ruimte genoeg, innovatief, gezonde leefomgeving, bruisend startupklimaat, geweldige opleidingen op elk niveau en gepassioneerde bestuurders bij onderwijs, overheid en bedrijfsleven: zo kunnen we het Noorden beschrijven. Er gaat gelukkig veel goed in Noord-Nederland, maar niet alles. We staan ook voor uitdagingen die we niet zomaar adequaat kunnen oplossen.

Recent berichtten de media nog dat internationale studenten geen huisvesting kunnen vinden in Groningen en daardoor gedesillusioneerd naar huis terugkeren. Dat kan toch niet, zeker nu we te maken hebben met een krimpende arbeidsmarkt en een economie die schreeuwt om jong talent. Ook zijn er discussies gaande over het sluiten van de afdeling Kindercardiologie in het UMCG en de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. De woningmarkt is niet toegankelijk voor (jonge) mensen die op zoek zijn naar een goede woning, zowel binnen als buiten onze regio. De Randstad is tot 2034 nog minstens twee uur reizen met het OV en de Eemshaven is alleen bereikbaar via een N-weg, dat moet echt anders. Zomaar een greep uit onze uitdagingen, waarbij het recept voor de oplossing niet eenvoudig voorhanden is.

Buiten de lijntjes

Als vertegenwoordiger van VNO-NCW MKB Noord ben ik ervan overtuigd dat we deze uitdagingen niet gaan oplossen als we op de huidige manier doorgaan. We moeten in het Noorden meer dan ooit tevoren samen optrekken. We moeten buiten de gebaande paden treden en buiten de lijntjes willen én durven kleuren. Allemaal: zowel de provinciale en lokale overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers als inwoners. Samen dingen anders doen, ons afvragen ‘Wat wil ik?’ en ‘Hoe kom ik daar op de beste manier?’ Eigenlijk op een wijze zoals een goede ondernemer zijn bedrijf runt. De O van ondernemen!

Doorzetten

Alleen als we samen gaan ondernemen, risico’s aangaan en aan iedereen buiten het Noorden laten zien hoe goed het hier kan worden, gaan we het redden. En ja, dat houdt in dat we soms de regels wat bijbuigen. Dat vraagt ook dat we niet bij de eerste weerstand vanuit de gemeente, de provincie of vanuit Den Haag weer terugveren, maar juist onverkort doorzetten. Ons afvragen hoe het wel kan. Niet stilstaan bij het bedenken wat niet mogelijk is, maar je afvragen met wie en op welke wijze je het wel voor elkaar kunt krijgen. Dus weg met het restrictief denken. Maak je geest vrij.

Niets kan ons tegenhouden als we er in het Noorden samen in geloven en er samen voor gaan. Vitamine O(ndernemen) voor iedereen.

Ton Schroor
Directeur VNO-NCW MKB Noord

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord