Kennisplatform voor het noorden
Linata Rutgers
Werk30 Duurzame inzetbaarheid en verandermanagement

Van werkgever naar zingever: “Het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht”

Het werk legt steeds meer druk op medewerkers. Maar van hard werken wordt niemand ziek. Degenen die uitvallen of het bedrijf verlaten, zijn vaak mensen die niet kunnen omgaan met de druk van (organisatie)regels.

De uitdaging zit erin om te kijken waar elke medewerker het beste tot zijn recht komt. Wat de een als ingewikkeld en complex ervaart, ziet de ander juist als grootse uitdaging. Deze menselijke verschillen zijn er altijd al, maar worden meer blootgelegd door krapte op de arbeidsmarkt en hogere zingevingseisen vanuit medewerkers.

Het zijn de omgeving en bijbehorende context waarin mensen werken die zorgen voor disbalans, niet de functie op zich. Je kunt medewerkers een coach geven om werkplezier te leren ervaren of een manager trainen in coachend/dienend leiderschap. Wanneer diezelfde medewerker echter geen zingeving ervaart op het werk, is het water naar de sloot dragen. Je komt niet makkelijk uit deze cirkel. Wanneer de directie eenmaal beseft dat hier het ei van Columbus ligt, pas dán kan je de cirkel doorbreken. Werkgever moeten zich hier echt van bewust zijn en de HR-afdeling zal hier veel meer op moeten anticiperen en in faciliteren.  

Moeten? Ja, moeten! Want anders blijft het verzuim hoog, lopen medewerkers weg en blijf je medewerkerstevredenheidsonderzoeken uitvoeren in plaats van zingevingsonderzoeken.  Functioneringsgesprekken worden dan alleen maar ontwikkelgesprekken genoemd, terwijl de onderwerpen gelijk blijven.

Medewerkers veranderen en hun werkomgeving vaak niet. Wat zou er gebeuren wanneer je daar de focus op legt? Door te doen, gebeurt het (dank Accare, voor het lenen van deze mooie uitspraak)! Dit was mijn laatste column voor Kijk op het Noorden. Ik hoop dat ik jullie geprikkeld heb en weten te inspireren.

P.S.
Ben jij erbij op vrijdag 15 maart in cultureel centrum de Nieuwe Kolk in Assen? Dan vindt een inspiratiemiddag voor directies plaats, met als titel: ‘Bestuurder ontmoet manager, mens en organisatie’. Aanmelden kan nu al via humanimpact@werk30.nl onder vermelding van DNK.

Linata Rutgers

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord