Kennisplatform voor het noorden
Hennie van Braak
Van Braak Accountants Accountancy

‘Let op uw saeck’

Het gaat minder goed met de economie. We ontvangen veel telefoontjes van ondernemers die om advies vragen. Velen van hen maken alweer plannen voor de toekomst. Ze breiden uit, schaffen panden aan, kiezen voor nieuwbouw of boren nieuwe markten aan. Uw accountant kan daarbij helpen; niet alleen met advies, maar ook om te voorkomen dat u in één of meerdere valkuilen stapt, wat grote gevolgen kan hebben.

De kop boven deze column is afkomstig uit een lied in Valerius’ Gedenckclanck uit 1626. Het betekent: wees alert – en dat gaat zeker voor het bedrijfsleven op. Neem nu de ondernemer die een nieuw pand wilde laten bouwen. Mij werd gevraagd om een en ander met hem door te nemen en ik constateerde al snel dat hij een aantal dingen was vergeten. Zorg ervoor dat, wanneer je bijvoorbeeld iets nieuws gaat bouwen, er een goede aannemingsovereenkomst is getekend. Staat daar wel alles in wat je met elkaar hebt afgesproken? Is de opleverdatum beschreven, staan er boetebepalingen in en heeft de aannemer een CAR-verzekering afgesloten? Daar moet hij namelijk voor zorgen; deze verzekering dekt schade die eventueel ontstaat tijdens de bouw.

Als opdrachtgever moet je kunnen zien dat zo’n verzekering is afgesloten. Sterker nog, vraag om een kopie van de polis en controleer of de premie is betaald. Kijk bovendien na of het verzekerde bedrag hoog genoeg is.

Retentierecht
Een ander feit is dat een aannemer het retentierecht heeft, dat ook wel gezien wordt als een vorm van opschorting. Dit recht zorgt ervoor dat een aannemer een zaak onder zich kan houden, totdat de opdrachtgever alle facturen heeft betaald. Is dat niet het geval? Dan kan de aannemer het nieuwe pand dus onder zich houden en de opdrachtgever de toegang weigeren. Als opdrachtgever is het verstandig in een overeenkomst te laten opnemen dat de aannemer afziet van retentierecht. En ook hier geldt weer dat er een probleem kan ontstaan wanneer de aannemer op omvallen staat.

De klant waar ik op bezoek was had veel zaken in de aanneemovereenkomst geregeld, maar was ook een aantal vergeten. Daarom was hij blij met zijn accountant, die hem daar op wees en daarmee voorkwam dat hij in een valkuil stapte, met vaak hele vervelende gevolgen.

Hennie van Braak

Van Braak Accountants

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord