Kennisplatform voor het noorden
Linata Rutgers
Werk30 Duurzame inzetbaarheid en verandermanagement

Hoeveel ballen gooi jij op? Visie. Kies. Focus.

Uit grenzeloze ambitie en veel enthousiasme komen we vaak tegen dat organisaties meer initiatieven tegelijk, maar ook náást elkaar starten, om vorm te geven aan hun visie en ambitie.

Een werkgroep hier, een coach daar… Vele ballen worden tegelijk de lucht in gegooid om invulling te geven aan woorden als inzetbaarheid, werkplezier, amplitie, werkvermogen, integraal, verzuim, vitaliteit, leiderschap en eigen regie.  

Vanaf een afstand is het een schitterend gezicht al die ballen, dat zeker! Maar ingezoomd, welk probleem wordt er nou echt opgelost? Is verzuim het probleem? Of is het binnenhalen van goede medewerkers jullie kopzorg? Maak met elkaar eerst expliciet wat het probleem is en welk effect dat heeft op de kwaliteit van de dienstverlening waar je voor staat.

Té veel ballen in de lucht geeft druk en stress bij managers en HR. Veel tijd gaat zitten in het voeren van besprekingen. Het resultaat is wellicht dat verzuim iets daalt, maar werkdruk blijft voelbaar. Rennen is het nieuwe werkwoord en de grote hoeveelheid overleggen voeren de boventoon. Zorg ervoor, nadat je met elkaar weet waar je invloed op hebt, dat je daarbij ook termen en woorden kiest die erbij passen. Leiderschap, persoonlijk leiderschap, duurzame inzetbaarheid, verzuim, vitaliteit het zijn allemaal woorden met andere betekenissen. Dus eerst zelf begrijpen, wat vaak ligt bij HR, en dán begrepen worden in de organisatie. Niet andersom, want dat is gedoemd te mislukken.

Focus aanbrengen en lading geven is minder complex dan vaak wordt gedacht. Hier zijn hele mooie en doeltreffende tools en methodes voor om hier vorm aan te geven en het gesprek te voeren. Tijd en mensen vrijmaken uit de organisatie zijn onmisbare voorwaarden voor duurzame veranderingen die vaak lastiger realiseerbaar blijken.

Nee… Het hoeft niet ontzettend ingewikkeld te zijn, juist niet! Veel organisaties maken het vaak zo groots en ingewikkeld. Een monster… Brrrrr.

Doe dat niet. Pel het af… Maak het concreet, begin vanuit daar met een ‘learning mindset’. Starten en openstaan voor verandering en verbetering en vooral zelfreflectie en persoonlijk leiderschap. De tijd hiervoor nemen en IEDEREEN daarin meenemen.

Maak de woorden concreet. Wat betekent dit voor de manager, de teamleider, de receptioniste en ook zeker de directeur en bestuurder. Walk the talk! Woorden vertalen in gedrag, van iedereen! Verantwoordelijk nemen, elkaar vinden, elkaar aanspreken…

Dit soort processen vinden wij schitterend. Want op deze manier (met de juiste tools) aanjagen, remmen, gasgeven, 3 stappen naar voren, 2 weer terug… Dat maakt het verschil. Hierdoor beklijft het. Dan wordt het duurzaam, stijgt het werkvermogen, hogere vitaliteit, minder verzuim. Pas dan ga je met elkaar scoren met focus op dat ene doel!

Linata Rutgers,

Directeur en inspirator Werk 3.0 Human Impact

www.werk30.nl

Linata@werk30.nl voor een kopje koffie met een koekje erbij.

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord