Kennisplatform voor het noorden
Hennie van Braak
Van Braak Accountants Accountancy

Het kan altijd anders, het kan altijd beter

Die visie hebben we binnen Van Braak Accountants. We komen als accountant bij veel ondernemers en organisaties over de vloer en zeker bij potentiële nieuwe klanten, merken we vaak dat ze er vanuit gaan dat ze hun financiële, fiscale en juridische zaken goed op orde hebben. Het tegendeel is helaas vaak waar. In een goed gesprek, dat in de regel nooit meer dan één uur duurt, tonen wij graag aan dat het anders kan, precies datgene wat je van je accountant mag verwachten.

Neem nu die kleine MKB-er met 2 à 3 man personeel, die actief is in de handel. Een nieuwe klant, dus is het van belang goed om je heen te kijken. Voordat je daar binnenstapt heb je namelijk al een hoop kunnen zien. Bijvoorbeeld dat er diverse vervoersmiddelen staan. Er staat een grote woning op het terrein, bedrijfsgebouwen met kantoren, een loods met voorraad. Is dat voldoende verzekerd, is een vraag die meteen opkomt.

Tijdens het gesprek is het verstandig om meteen ter zake te komen. De eigenaar in kwestie vertelt dat hij voorheen een eenmanszaak had, dat is omgezet naar een BV. Heeft hij dat fiscaal zo gunstig mogelijk gedaan of is daar nog iets aan te verbeteren?  Hij verhuurt het kantoorpand voor een deel aan derden. Dat moet op de brandverzekeringspolis worden vermeld, is dat gebeurd? Verder verhuurt hij een loods aan een BV, daarin staan veel brandgevaarlijke apparaten. Is dat gemeld aan de verzekeraar? Kortom, binnen vijf minuten worden heel veel vragen gesteld, waarop die klant graag antwoord wil.

Het gaat er om meteen de juiste vragen te stellen en dat is niet altijd gemakkelijk. In de praktijk hoor je vaak alleen de mooie verhalen van de ondernemer. Daar kom je niet verder mee, je moet verder kijken. Deze klant heeft met hard werken zijn geld verdiend en heeft geen kennis van fiscale en juridische aangelegenheden, daarvoor rekent hij op zijn accountant. En zo bleek, die had hier en daar wat steken laten vallen.

Conclusie van het verhaal: in de huidige tijd is het meer dan ooit van belang om je zaken goed op orde te hebben. Al was het alleen maar om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. Een goede accountant kijkt daar naar, want het kan altijd anders en het kan altijd beter.

Hennie van Braak, Van Braak Accountants

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord