Kennisplatform voor het noorden
Linata Rutgers
Werk30 Duurzame inzetbaarheid en verandermanagement

Hé, psst … directie

Bestuurder/directeur, jouw rol is het hebben en houden van een visie en focus. Welk onderhuids probleem moet er daadwerkelijk worden opgelost om die bezieling vorm te geven én nu eens daadwerkelijk focus aan te brengen? Vaak heeft HR veel toffe ideeën in huis om dit vorm te geven. Bestuurders zijn zich hier niet altijd van bewust en houden zich te vaak vast aan oude patronen. Maar een beetje LEF mag toch wel? Vraag jezelf eens af, wat is het mooiste dat er kan gebeuren als dit lukt?

Losse flodders en een hoop gedoe
Na de zomer gaan velen vol nieuwe ideeën weer aan de slag. Wordt er van alles opgetuigd. Helaas zijn dit vaak losse flodders en gedoemd om te mislukken. Veel geld wordt uitgegeven aan diverse ludieke oplossingen en veel tijd wordt besteed aan overleg en het vrijmaken van mensen. Echter, na een jaar is het verzuim nog steeds niet opgelost. Is inzetbaarheid het zoveelste onderwerp op de agenda omdat de CAO dit zegt, is het verloop nog steeds hoog en tonen managers nog steeds te weinig leiderschap.

Verbind wat er al is!
Dát is mijns inziens de route die je wilt bewandelen. Niet allemaal nieuwe tools en projecten inrichten met nieuwe plannen van aanpak. Maar FOCUS en KIEZEN. Kies dan ook echt vol overtuiging en verbinding, en niet omdat het van de sector of branche moet. Maar ga ook vooral eens met elkaar in gesprek over wat je met elkaar verstaat onder ‘duurzame inzetbaarheid’ of ‘leiderschap’. Welk probleem los je op met de focus op verzuim, terwijl medewerkers via de achterdeur het pand verlaten? Welk probleem is het grootst tussen nu en 10 jaar? Ligt er intern een probleem of juist extern? Demografisch of regionaal?

Welk expliciet probleem wil jij als bestuurder opgelost zien?
Is dat verzuim of juist dat werknemers niet weglopen? Waar wil jij staan over 5 tot 10 jaar in jouw regio en wat heb jij dan nodig aan menskracht, kennis, vaardigheden en kunde? Waar zou dan NU de focus en investering op moeten liggen om STRAKS nog te bestaan met alle nodige mensen aan boord. Is leiderschap het probleem of het gebrek aan duidelijkheid vanuit de directie?

Heb ook eens het LEF dit hardop uit te spreken met elkaar. Blijf er niet vandaan, want daar zit vaak de grootste frustratie tussen mensen. Het niet duidelijk maken wat je wil en wat jij als directie daarin verwacht en wilt terugzien. Duidelijkheid geeft rust! Vincent van Gogh zijn focus lag erop de puurheid en echtheid van mensen of natuur te schilderen. Niet mooier maken, maar juist weergeven hoe het echt is.

Tot 31 januari 2024 hebben wij de verbinding met Van Gogh in Assen en nemen we jullie mee aan de hand van deze schilder en predikant.

Linata Rutgers
Directeur en inspirator Werk 3.0 Human Impact
www.werk30.nl
Linata@werk30.nl voor een praatje en een bakkie!

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord