Kennisplatform voor het noorden
Linata Rutgers
Werk30 Duurzame inzetbaarheid en verandermanagement

Gedistribueerd leiderschap of alle ballen hooghouden

Gedistribueerd leiderschap is de droom van iedere bestuurder. Toch? Gedeelde verantwoordelijkheid en collectieve kennis. Geen geduw en getrek van boven, maar lekker vloeiend en vanzelf met elkaar.
 
Dus niet één persoon die alle ballen in de lucht gooit en veroorzaker wordt van zwemmen in een ballenbak. Maar taken en verantwoordelijkheden verspreid over meerdere mensen in de organisatie met ieder z’n eigen relevante vaardigheden en expertise. Organisatiedoelen worden zo juist bereikt door de mix van stijlen en kennis van alle deelnemers in de organisatie. Het bestuur of de directie is niet meer degene die de macht/autoriteit heeft. De focus ligt op het empoweren van anderen in een gedeelde samenwerking met een open dialoog. Er ontstaat een cultuur waar iedereen mag leren en waar fouten maken erbij hoort. De onderlinge verbondenheid van alle medewerkers zorgt ook voor wederkerigheid. Met elkaar!

Geen ondoordachte beslissingen die niet gedragen worden, waardoor het zoveelste speerpunt gelijk de prullenbak in kan. Waar medewerkers van met argwaan kijken en reageren veranderen in medewerkers die vanuit bevlogenheid en vertrouwen kijken en reageren.

Is de bestuurder wel geschikt?

Het vergt een ommezwaai voor veel bestaande bestuurders en managers, want het werkt alleen als het oprecht geïnitieerd en voorgeleefd wordt van ‘bovenaf’. Als bestuurder zal je medewerkers moeten aanmoedigen om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Lange termijn doelen i.p.v. brandjes blussen. Leren van en met elkaar staat voorop. Daar tijd en ruimte voor geven en krijgen ook en niet onbelangrijk: GELD voor vrijmaken.

Dit vergt zelfbewuste bestuurders en directies die in staat zijn deze faciliterende leiderschapsstijl aan te nemen en het liefste dit vanuit nature al doen. Dit vergt bestuurders die niet gaan zweten of een ego-deuk ervaren wanneer blijkt dat iemand uit het team op een bepaald onderwerp meer kennis en kunde in huis heeft.

De winst is enorm

Weet je wat het mooiste cadeau is? Ondoordachte beslissingen worden aanzienlijk verkleind en initiatieven vlammen op in plaats van dat ze doven zo snel als ze zijn ontstoken. Medewerkers zijn meer tevreden, verzuim daalt, personeelsverloop wordt kleiner en uiteindelijk bespaard dit veel geld en tijd! Dat kan je dan weer inzetten in je corebusiness. Ook niet verkeerd toch?

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord