Kennisplatform voor het noorden
Hennie van Braak
Van Braak Accountants Accountancy

Economische signalen

Waar de economische signalen vorig jaar nog redelijk positief waren, daar nemen de zorgen nu toe. Zo stijgt het aantal faillissementen fors en zien we dat ondernemers steeds meer moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden. Oorzaken zijn onder andere stijgende kosten, personeelstekort en inflatie. Bijkomend gevolg is wel dat door het stijgende aantal faillissementen er wel weer meer medewerkers voor de bestaande bedrijven beschikbaar komen.

Het stijgende aantal faillissementen is een ontwikkeling die we al zagen aankomen. Diverse bedrijven hebben namelijk nog altijd een forse schuld bij de fiscus en ook het terugbetalen van NOW-gelden zit ondernemers dwars. Het levert bedrijven serieuze problemen op, waardoor een deel moet besluiten te stoppen. We zien dit bij zowel MKB-bedrijven als grotere ondernemingen. Daarnaast is het  personeelstekort ook nog altijd een probleem. Wanneer je als ondernemer geen geschikte mensen kunt vinden, kun je uiteindelijk niet ondernemen. Dat speelt steeds meer bedrijven ook parten.

Tegenslag

Ik vraag me af waarom niet meer bedrijven een doorstart maken. Wanneer je een bedrijf begint, dan doe je dit meestal in een BV-vorm. Niet alleen omdat die rechtsvorm belastingvoordelen heeft, maar ook omdat je met meerdere BV’s de risico’s kunt spreiden. We zien nog veel te vaak dat ondernemers dit vergeten en bij tegenslag daadwerkelijk op de fles gaan. Laat staan dat ze een doorstart kunnen maken.

Ten aanzien van de schuldenproblematiek zie ik dat de betalingsmoraal in het bedrijfsleven minder goed is dan in de afgelopen periode. Daardoor blijven rekeningen langer open staan, wat ook weer voor problemen kan zorgen. Daar komt nog bij dat bedrijven binnenkort vakantiegeld moeten uitkeren en dat is een serieuze aanslag op het vermogen van veel bedrijven. We hebben in het verleden al gezien dat dit voor ondernemers een reden kan zijn om te stoppen, dat beeld zou zich dit jaar nog wel eens kunnen versterken.

Overheid

Ik vind dat de overheid het ondernemers ook niet makkelijker maakt. Kijk alleen maar naar de agrarische sector. Er zijn zoveel regelingen waar men zich aan moet houden. En er moeten zoveel gegevens en registers worden bijgehouden, waar in de praktijk niet of nauwelijks iets mee wordt gedaan. We slaan daar echt in door. Ook in het reguliere bedrijfsleven zijn er teveel zaken waar men zich aan moet houden, daar is steeds minder begrip voor.

Ten slotte: het is dit jaar 45 jaar geleden dat we met ons eerste accountantskantoor in Veenendaal zijn begonnen. Inmiddels telt de organisatie 11 vestigingen en is de groei er nog lang niet uit. We zijn een grote accountant met diverse kleinere kantoren, waar we waken over onze eigen filosofie. Op die manier staan we naast onze klanten en daar gaan we graag mee door.

Hennie van Braak
Van Braak Accountants

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord